Cihan Aktaş eserleri bağlamında İslamcı kadın üzerine sosyolojik bir araştırma

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-02-28

Authors

Çeliker, Mahmut

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmanın amacı Cihan Aktaş’ın eserlerinde ele aldığı “İslamcı kadın” olgusunun sosyolojik bir analizini yapmaktır. Birinci bölümde Osmanlı modernleşmesi ve bu bağlamda tartışılmaya başlanılan “kadın” konusu hakkında bilgi verilmiştir. Osmanlı modernleşmesiyle ortaya çıkan "İslamcı tipoloji" içinde yer alan ve modernleşme-batılılaşma ideolojisi arasında kalan “kadının durumu” mercek altına alınmıştır. Akabinde Cumhuriyet Dönemi’nde yeni bir imaj ve rol biçilen “çağdaş” kadın ve bu kadına sağlanan yasal haklar ele alınmıştır. Daha sonra "İslamcılık" ve "İslamcı kadın" kavramlarının Türkiye tarihindeki tanımlanma süreci irdelenmiştir. İkinci bölümde Cihan Aktaş’ın eserleri hakkında bilgi verilmiş ve müellife göre “İslamcı kadın” olgusu incelenmeye çalışılmıştır. "Müslüman kadın"ın konumu ve rolü, Aktaş'ın eserlerindeki değişim ve gerilim noktaları tespit edilerek “İslamcı kadının” politik bağlamı sosyolojik bir analize tâbi tutulmuştur. Ayrıca modernizasyon sürecindeki "İslamcı kadın"ın kamusal alandaki iz düşümleri, geçirdiği anlamsal değişim ve dönüşüm analiz edilmiştir. Bunun yanında Aktaş’ın kadın tipolojileri ele alınmış ve ideal kadın tipolojisi incelenmiştir.
This thesis purports to make a sociological analysis of what is called “the Islamist woman” in Cihan Aktaş’s works. The first chapter deals with “a debate on woman” in the context and as a part of Ottoman modernization. The woman who is a part of the Islamist typology can also be located in a mixture of modernized-westernized ideological context in the 19th. century and her position as such deserves to be closely studied. In the following Republican years the woman appears in the image and role of the “contemporary woman” together with the recently endowed rights to her is a part of this research. The research after that focuses on the definitions of the Islamist ideology and “the Islamist woman” in the sociological and political terminology. In the second chapter of this thesis the reader will find information and location of Cihan Aktaş with his presentation of the Islamist woman. In this context, the Islamist woman’s place and role, thereby the political implications of her presentation in view of the changes and tensions in Cihan Aktaş’s works are sociologically analyzed. Also, this chapter sets out to analyze Cihan Aktaş’s concept of “the Islamist woman” as the writer describes her images in public, her transformation and changes she is subjected to. As a conclusion, this thesis tries to direct the reader’s attention to the description of the ideal woman by the writer Cihan Aktaş, after writing out the typologies of many women types.

Description

Keywords

Müslüman kadın, İslamcılık, İslamcı kadın, Cihan Aktaş, Kamusal alan, Modernleşme, Islamist woman, Modernization, Muslim woman, Islamism, Public sphere

Citation

Çeliker, M. (2020). Cihan Aktaş eserleri bağlamında İslamcı kadın üzerine sosyolojik bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.