Çocukların okuma becerileri, motivasyonu ve tutumlarının şiirsel anlatıma dayalı eserlerle geliştirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-09-27

Authors

Dikmen, Nazife

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Okuma bir bireyin çok yönlü gelişimi için ihtiyaç duyduğu en önemli beceridir. Bu becerinin gelişmesi ve alışkanlığa dönüşmesi için birçok etken vardır. Bu etkenlerden en önemlileri arasında okuma motivasyonu ve okumaya yönelik tutum bulunmaktadır. Bu araştırmanın amacı, okuma motivasyonu düşük, okumaya yönelik tutumu olumlu olmayan ve okuma becerileri sınıf düzeyinin altında olan öğrencilerin şiirsel anlatıma dayalı eserler ile okuma becerisini geliştirmek, okuma motivasyonunu artırmak ve okumaya yönelik olumlu tutum geliştirmesini sağlamaktır. Araştırma eylem araştırması olarak tasarlanmıştır. Araştırmada öncelikli olarak çalışma grubunun oluşturulması için bir ilkokuldaki 156 ikinci sınıf öğrencisine Okuma Motivasyonu Profili Ölçeği ve Okumaya Yönelik Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Ölçek sonuçları SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) programı ile analiz edilmiş ve okuma motivasyonu ve okumaya yönelik tutumu düşük olan öğrenciler belirlenmiştir. Bu öğrenciler arasından Türkçe ders notları çok iyi olmayan öğrenciler belirlenip sınıf öğretmenleri ile görüşülerek beş kişilik çalışma grubu oluşturulmuştur. Çalışma grubunda yer alan öğrencilerle haftada altı ders saati olmak üzere sekiz hafta süresince çalışma yapılmıştır. Öğrencilerin okuma becerilerini, okuma motivasyonlarını ve okumaya yönelik tutumlarını geliştirmek için şiirsel dille yazılmış resimli çocuk kitapları ile diyaloğa dayalı okuma tekniği ve hikâye haritası yöntemi ile çalışmalar yapılmıştır. Eserler alan uzmanlarından destek alınarak belirlenmiştir. Çalışma sonunda çalışma grubundaki öğrencilerin okuma motivasyonlarının yükseldiği, okumaya yönelik tutumlarının olumlu olduğu, dakikada okudukları doğru kelime sayısının, kelime tanıma oranının arttığı, okuduklarını anlama düzeylerinin endişe düzeyinden üç öğrencinin serbest düzeye ve iki öğrencinin ise öğretim düzeyine ilerlediği tespit edilmiştir.
Reading is the most important skill that an individual needs for multifaced development. There are many factors fort his skill to develop and turn into habits. Among the most important of these factors are reading motivation and attitude towards reading. The aim of this study is to improve the reading skills of students with low reading motivation non-positive attitude towards reading and reading skills below the level of class, to improve reading skills, to increase reading motivation and to develop positive attitude towards reading. This research is designed as an action research. For creating a working group, 156 students in the 2nd grade of primary school were applied reading motivation scale and reading attitude scale. Scale results were analyzed by SPSS and students with low reading motivation were identified. Among these students whose marks are not very good were identified and talking with their teachers working group consists of five students was created. With students in a working group were worked 6 hours in a day during 8 weeks.For developing students reading skills , reading motivating and reading attitude some Works were done by methods reading techniques based dialogue and story map technique.All the Works were determined with the support of branch experts. At the and of this work ıt was seen that students reading motivation were increased, had positive motivation towards reading, increased right words numbers in a passage by knowing their meanings. In addition to this ıt was found that in a comprehension of reading level three students progressed from anxienty level to free level and others two students progressed level of teaching.

Description

Keywords

Okuma becerileri, Okuma motivasyonu, Okuma tutumu, Reading skills, Reading motivation, Reading attitude

Citation

Dikmen, N. (2019). Çocukların okuma becerileri, motivasyonu ve tutumlarının şiirsel anlatıma dayalı eserlerle geliştirilmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimler Enstitüsü.