Hibrid otomobillerde egzoz sistemindeki emisyon reaksiyon süreçlerinin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-02-27

Authors

Nergiz, Mehmet

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu tez çalışması ile araçlarda emisyon ve gürültü faktörlerini minimize etmeye yarayan egzoz sistemlerinin hibrid otomobillerde nasıl bir yapıya sahip olduğu ve ortaya çıkabilecek emisyon problemleriyle alakalı çözümler üretmek amaçlanmıştır. Dünya nüfusunun artmasıyla birlikte insan ihtiyaçlarının karşılanması doğrultusunda teknoloji alanındaki gelişmeler her geçen gün hız kazanmaktadır. Dolayısıyla bu gelişmeler, bir takım olumlu etkilerin yanında olumsuzlukları da beraberinde getirmektedir. Bu olumsuzlukların başında çevre kirliliği yer almakta olup, hava kirliliği ise çevre sorunları arasında önemli bir yere sahiptir. Sayıları her geçen gün giderek artmakta olan motorlu araçların hava kirliliğindeki rolü ise oldukça büyüktür. Bu çalışmada, hibrid otomobillerde katalitik konvertörün çalışma şartlarında etkili olan sıcaklık faktörünün ne gibi sorunlara yol açtığı ve bununla alakalı çözümlemelere ve deneylere değinilmiştir. Yapılan analizler sonucunda katalitik konvertördeki reaksiyonların verimli gerçekleşebilmesi için iki farklı yöntem bulunmuştur. Çeşitli hidrokarbon emici tuzaklar ve aktif karbon fiber kutucuklar ile reaksiyonun tam verimle gerçekleşmesi için yapılan analiz ve tasarım doğrulanmasıyla katalitik konvertörlerde verimlilik artışı ortaya konulmuştur.
With this thesis, it is aimed to produce solutions related to the exhaust systems that are used to minimize emission and noise factors in vehicles, what kind of structure they have in hybrid cars and possible problems. With the increase in the world population, advances in technology are gaining speed day by day in order to meet human needs. Therefore, these developments bring along negative effects as well as some positive effects. Environmental pollution is at the top of these problems, and air pollution has an important place among environmental problems. The role of motor vehicles, whose number is increasing day by day, is very important in environmental pollution. In this study, the problems caused by the temperature factor that is effective in the working conditions of the catalytic converter in hybrid cars and related analysis and experiments are mentioned. As a result of the analyzes, 2 different methods were found for the reactions in the catalytic converter. With hydrocarbon absorbent traps and activated carbon fiber boxes, the reaction is aimed to take place in full efficiency.

Description

Keywords

Hibrid otomobiller, Egzoz son işletim sistemi, Hidrokarbon emici tuzakları, Aktif karbon kutucukları, Katalitik konvertör, Susturucu, Hybrid cars, Exhaust end operating system, Hydrocarbon absorbent traps, Activated carbon fiber, Catalytic converter, Muffler

Citation

Nergiz, M. (2020). Hibrid otomobillerde egzoz sistemindeki emisyon reaksiyon süreçlerinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü.