Çok katlı konut bloklarında sosyal yaşam ve mekân ilişkisinin incelenmesi: Bursa, Odunluk bölgesi örneği

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-08-18

Authors

Bilir, Tuğba Hümeyra

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Kentler tarih boyunca nüfusun ve yerleşim birimlerinin en yoğun olduğu noktalar olmuşlardır. Küreselleşmenin etkisi ile köyden kente olan göçler artmış, kentleşme sonucunda insanlar da kentlileşmeye başlamıştır. Bu süreçte insanlar gibi konut ve konut alanları da geçmişten günümüze geçirmekte olduğu değişim ve dönüşüme devam etmektedir. Teknolojik imkanların gelişmesi ve sosyal etkileşimin artmasıyla insanlar üretimden ziyade tüketime odaklanmış ve "tüketim toplumu" kavramı ortaya çıkmıştır. Tüketim toplumunun konutu da bir tüketim nesnesi olarak görmeye başlamasıyla kentlerde farklı konut sunum biçimlerine olan talep artmıştır. İnsanlar yaşam alanlarını bir prestij ifadesi olarak gördüğü için sosyal statülerine uygun gruplarla benzer imkanlara sahip ortamlarda, birlikte yaşamayı tercih etmeye başlamıştır. Yeni tüketici grubunun talepleri doğrultusunda, kent çeperleri ve dışındaki lüks ve prestijli sunum biçimlerinin yanı sıra artık kent içinde de benzer özelliklere sahip prestijli konut üretimi söz konusudur. Kapalı güvenlik siteleri ve yüksek konut blokları olarak karşılaştığımız bu üretim biçiminin sunduğu yaşam tarzı, şehirlerde mekânsal ve sosyal ayrımcılığı artırmıştır. Özellikle çok katlı, yüksek konut bloklarındaki ikamet şekli üst sınıfın kent içinde, kentten izole bir şekilde yaşamasına imkan tanımıştır. Bu durum pek çok toplumsal ve mekânsal probleme yol açmaktadır. Tez kapsamında, kentlerde tercih edilme oranı hızla artmakta olan çok katlı, yüksek konut blokları(rezidans)nda sosyal yaşam ve mekan ilişkisi ele alınmıştır. Rezidans kullanıcılarının sahip oldukları mekânsal imkânlar ve bu imkânların komşuluk ilişkileri üzerindeki etkileri irdelenmiştir. Araştırmalardan elde edilen sonuçlara dayanarak, konutlardaki sosyal ilişkilerin olumlu gelişimini desteklemek için mekânsal öneriler sunulmuştur.
Cities have been the most populated areas throughout the history. Migration from the village to the city has increased with the effect of globalization; as a result, people have become urbanized. In this process, residence and residential areas continue to evolve and transform just like people.With the development of technological opportunities and increasing social interaction, people focused on consumption rather than production and the concept of "consumer society" emerged. As the consumer society started to see living spaces as a consumption object, the demand for different forms of buildings in cities has increased.Since people regard their living spaces as an expression of prestige, they have started to prefer to live together in environments that have similar opportunities with groups suitable for their social status. In line with the demands of the new consumer group, besides luxury and prestigious presentation forms in and out of the city, there is a prestigious home production in the city with similar features. As a result of the life style is offered by this form of production, secure residential blocks has increased the social segregation in the cities.Especially the type of high-rise residential blocks allowed the upper class to live in the city, but isolated from the city. This situation causes many social and spatial problems. In the thesis, the relationship between social life and space is discussed in multi-storey residential blocks, whose prevalence is increasing in cities. Residence owners' spatial benefits and their effects on neighborhood relations are examined.Based on the results obtained from the researches, spatial suggestions were provided to support the positive development of social relations in the residences.

Description

Keywords

Çok katlı yüksek konut, Günlük yaşam, Komşuluk, Kentsel konut, Kentsel konut alanları, Küreselleşme, Rezidans, Zaman-mekan etkileşimi, High rise blocks, Social life, Neighborhoods, Urban housing, Urban residential areas, Globalization, Residence, Time and site interaction

Citation

Bilir, T.H. (2020). Çok katlı konut bloklarında sosyal yaşam ve mekân ilişkisinin incelenmesi: Bursa, Odunluk bölgesi örneği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü.