Avrupa Sosyal Modeli'nin bir parçası olarak Avrupa Sendikalar Konfederasyonu: Kuruluşu, sendikal anlayışı ve sosyal Avrupa'nın şekillenmesine etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-02-13

Authors

Güler, Ceyhun

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Demokrasi, serbest toplu pazarlık, sendikal haklar, sosyal refah, piyasa ekonomisi gibi kimi kavramlar Avrupa sosyal boyutu ile ilgili değerler manzumesi içinde yer alan unsurlar arasındadır. Bu değerlerin başarılı bir şekilde hayata geçebilmesi için Avrupa Birliği tarafından doğrudan veya dolaylı olarak oluşturulan ve desteklenen kurum ve örgütler önemli roller üstlenmektedir. Özellikle sendikal haklar ve serbest toplu pazarlık gibi kimi değerlerin şekillendirilmesinde sendikaların rolü de son derece önemlidir. Bu doğrultuda Avrupa'da bölgesel bir üst örgüt olarak faaliyet gösteren Avrupa Sendikalar Konfederasyonu'nun Avrupa Sosyal Modeli'nin oluşturulmasında ne ölçüde etkili olduğunu sorgulamak yerinde olacaktır. Öncelikle belirtmek gerekir ki ETUC, 1973 yılında 15 ülkeden 17 üye örgütün bir araya gelmesi ile kurulmuştur. ETUC, AB politikalarının sosyal yönlerinin güçlendirilmesini, AB karar ve politikalarını işçiler lehine etkilemeyi önemli hedefleri arasında saymaktadır. Fırsat eşitliği, adil ücret politikası, insan onuruna yakışır iş, sosyal içerme, temel haklar, Avrupalı işçilerin serbest dolaşımı, iklim değişiklikleriyle mücadele, yüksek kaliteli kamu hizmetlerine erişim, işçi sağlığı ve iş güvenliği ve Avrupa sosyal değerlerinin dünyanın diğer bölgelerinde de geliştirimesi ETUC tarafından sıralanan diğer temel hedefler arasında yer almaktadır. Bu doğrultuda bir sorgulama yapıldığında Avrupa sosyal modeli içinde dile getirilen temel değerler ile ETUC tarafından ortaya konulan temel hedeflerin kesiştiği dikkat çekmektedir. Bu durum Avrupa sosyal modeli ve ETUC ilişkisinin tartışmaya açılmasını daha anlamlı hale getirmektedir. Dolayısıyla tarihsel arka planda Avrupa Sendikacılığı'nın kısa tarihi, ETUC'un Sosyal Avrupa tartışmaları ve Avrupa sendikal hareketi içindeki yeri ve etkisi de tartışma konuları arasına eklenerek çok boyutlu bir sorgulama ve tartışma ortaya konulması amaçlanmaktadır. Anahtar Kelimeler: ETUC, Avurpa Birliği Sosyal Politikası, Sosyal Diyalog, Avrupa Sendikal Hareketi, Avrupa Bütünleşme Süreci.
Certain concepts such as democracy, free collective bargaining, trade union rights, social welfare and market economy are essential for European social model debates. Institutions and organizations created and supported by the European Union plays important role for the successful application of these issues. In particular, the role of trade unions is also extremely important for embodiment of some values such as trade union rights, democracy, free collective bargaining. In this context, investigating the European Trade Union Confederation (ETUC) 's influence in creation of the European Social Model would be appropriate for a deeper understanding. ETUC was set up in 1973 with 17 member organizations from 15 countries. It should be state that affecting the regulation of European Union policies on behalf of the workers is the main objective of ETUC. High quality jobs for all, a high level of social protection, gender equality and fair pay, equal opportunities, social inclusion and fundamental rights, decent health and safety regulations at work, freedom of movement for European workers, high quality public services that are accessible to all, a European framework to raise the standard of national social legislation, action to combat climate change while protecting workers' jobs and promotion of these European social values in other parts of the world are the other fundamental aims of ETUC. Therefore, the fundamental assets expressed in the European Social Model match up with the main objectives set out by the ETUC in content and philosophy. For this reason, open relationship of European Social Model and the ETUC up for discussion becomes meaningful. In this studey ETUC's activities and policies will be investigated. Also, historical background of European trade unionism, ETUC's position and influence within the European trade union movement will be the other discussion in the study. Key Words: ETUC, European Union Social Policy, Social Dialogue, European Trade Union Movement, European Integration Process.

Description

Keywords

ETUC, Avrupa Birliği sosyal politikası, Sosyal diyalog, Avrupa sendikal hareketi, Avrupa bütünleşme süreci, European union social policy, Social dialogue, European trade union movement, European integration process

Citation

Güler, C. (2019). Avrupa Sosyal Modeli'nin bir parçası olarak Avrupa Sendikalar Konfederasyonu: Kuruluşu, sendikal anlayışı ve sosyal Avrupa'nın şekillenmesine etkisi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.