Atık çamur yakma tesi̇si̇ tasarımı ve opti̇mi̇zasyonu

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-03-09

Authors

Büyükpoyraz, Selim

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada; belediye atık çamurlarının kurutma işlemi uygulamadan yaş halde yakılabilirliği ve bunun ekonomikliği araştırılmıştır. Bu amaçla 400 Ton / gün kapasiteli yaş çamur yakma tesisinin tasarım ve termodinamik analizleri yapılmıştır. Tesis işletmeye alındıktan sonra yapılan test sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Bu verilerden hareketle atık çamurun yakma yoluyla bertaraf edilmesinin farklı şartlar altında ekonomik maliyetleri hesaplanmış ve ön kurutmalı sistemlerle karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak; yaş çamur yakılmasının ön kurutmalı sistemlere göre daha ekonomik ve çevreye daha duyarlı olduğu sonucuna varılmıştır.
In this study; The applicability of municipal waste sludges in wet form without drying process was investigated. For this purpose, the design and thermodynamic analysis of the 400 m / day wet mud burning plant was carried out. The facility was compared with the test results made after it was put into operation. Based on these data, the economic costs of waste sludge disposal by combustion were calculated under different conditions and compared with pre-dried systems. As a result, it was concluded that the burning of wet mud is more economical and more environmentally friendly than pre-dried systems.

Description

Keywords

Akışkan yataklı kazan, Yakma teknolojileri, Kurutma teknolojileri, Tesis ve proje tasarımı, Çamur analizleri, Yanma koşulları ile doğalgaz tüketimi, Elektrik üretimi, Emisyon verileri, Fluidized bed boiler, Combustion technologies, Drying technologies, Plant and project design, Combustion conditions and natural gas consumption, Electricity measurements, Electricity production, Emission data

Citation

Büyükpoyraz, S. (2020). Atık çamur yakma tesi̇si̇ tasarımı ve opti̇mi̇zasyonu. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü.