Türk ceza hukukunda kişisel verilerin korunmasına yönelik suçlar

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-01-22

Authors

Titrek, Gizem Büşra

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Günümüzde bilgi ve iletişim teknolojileri alanında yaşanan gelişmeler sonucunda, kişilere ait bilgilerin kaydedilmesi, yayılması gibi işlemler, çok daha kolay ve hızlı işlemler haline gelmiştir. Bu durum da kişisel verilerin korunması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Uluslararası alanda uzun yıllardır kişisel verilerin korunması konusunda tartışmalar ve çalışmalar mevcuttur. Kişisel verilerin korunması hakkı, pek çok hukuki düzenlemede ayrı bir hak olarak yer almayıp özel hayatın gizliliği hakkı kapsamında korunmuştur. Ancak teknolojide yaşanan gelişmelerle birlikte kişisel verilerin korunması hakkının önemi artmış, bu hak temel hak ve özgürlüklerden biri olarak sayılmıştır. Temel hak ve özgürlükler içinde yer alması sebebiyle de bu hakkın korumasına yönelik önlemler alınması daha da önemli hale gelmiştir. Uluslararası alanda çeşitli hukuki metinlerle koruma altına alınan kişisel veriler, ülkemizde de çeşitli hukuki düzenlemeler ile korunmaktadır. Mevzuatımıza 2016 yılında dahil olan 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, kişisel verilerin korunması alanındaki ana kaynaktır. Bu kanun, kişisel verilere ilişkin suçlar bakımından 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’na atıf yapmıştır. Bu çalışmada kişisel verilerin korunması konusu incelenmiş olmakla beraber, çalışmamızın asıl amacı Türk Ceza Hukuku’nda kişisel verilerin korunmasına yönelik inceleme yapmak olduğundan, özellikle Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen suçlar ile kişisel verilere sağlanan koruma konusunda detaylı inceleme ve açıklamalara yer verilmiştir.
Nowadays, as a result of developments in information and communication technologies, processes such as collection and distribution of personal data have become much simpler and faster. This situation revealed the necessity of protection of personal data. There have been international discussions and studies on the protection of personal data for many years. The right to protection of personal data is not included in many legal arrangements as a separate right and is protected under the right to privacy of personal life. However, with the advances in technology, importance of the right to the protection of personal data has increased and this right has been considered as one of the fundamental rights and freedoms. As it is included in the fundamental rights and freedoms, it has become even more important to take measures to protect this right. Personal data, which is protected by various legal texts in the international field, is also protected by various legal regulations in our country. 6698 numbered Law on the Protection of Personal Data, which was included in our legislation in 2016, is the main source on the subject of protection of personal data. This law refers to 5237 numbered Turkish Criminal Code in respect of crimes related to personal data. Even though the protection of personal data has been examined in this study, since the main purpose of our study is to examine the protection of personal data in Turkish Criminal Code, detailed investigations and explanations on the protection of personal data are provided.

Description

Keywords

Kişisel veri, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Kişisel verilerin korunması, Özel hayatın gizliliği, Türk Ceza Kanunu, Personal data, Protection of personal data, Privacy, Turkish Criminal Code, Law on the Protection of Personal Data

Citation

Titrek, G. B. (2020). Türk ceza hukukunda kişisel verilerin korunmasına yönelik suçlar. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.