Arkeolojik ve epigrafik bulgular ışığında Nikaia'da Romalılaşma

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-12-20

Authors

Bayram, Aytaç

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

“Arkeolojik ve Epigrafik Bulgular Işığında Nikaia’da Romalılaşma” isimli tez çalışmasının konusunu Nikaia kentinin Romalılaşma sürecinin, antik kaynaklar ve arkeolojik buluntular ele alınarak yorumlanması oluşturmaktadır. Bu çalışma içerisinde Nikaia kentinin Romalılaşmasını yorumlamak adına, Nikaia Roma döneminde sosyal gelişmelere dair ipuçları veren mezar yapıları, mimari yapılar, sikkeler, yazıtlar ve antik kaynaklar rehberliğinde, Romalılaşmaya işaret edebilecek Roma isimlerinin kullanımı, imparator kültü ve Latin dilinin kullanımı gibi öğelerin incelenmesi yer almaktadır. Çalışmanın amacı tüm arkeolojik buluntular ve antik kaynaklar incelendikten sonra, Romalılaştırma ve Romalılaşma kavramlarını, Küçük Asya’da Romalılaşmanın nasıl gerçekleştiğini, Nikaia halkının Romalılaşma sürecini nasıl gerçekleştiğini, bölge halkının Roma kültürünü ne kadar benimsediğini ve Nikaia’nın Roma İmparatorluğu döneminde ne gibi sosyo-kültürel değişimler yaşadığını anlamaktır.
The theme of the thesis called “Romanizing of Nicaea in the light of Archaeological and Epigraphic Findings” is about examining the Romanizing process of Nicaea by interpreting ancient resources and archaeological findings. To interpret the Romanizing process, concerning social developments, inscriptions, enfranchisement and usage of Latin language will be examined. The purpose of this study is, to understand how the Romanizing process occured, how the people of Nicaea adopted the Roman culture and what sort of changes the city had in the matter of socio-cultural life, after whole archaeological evidences and ancient resources are studied.

Description

Keywords

Romanizasyon, Romalılaşma, Nikaia, Bithynia, Epigrafi, Romanization, Nicaea, Romanizing, Bithynia, Epigraphy

Citation

Bayram, A. (2019). Arkeolojik ve epigrafik bulgular ışığında Nikaia'da Romalılaşma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.