Women in the institution of slavery and slave trade between 1500 and 1850: A chronological evaluation

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018-01-31

Authors

Yıldız, Furkan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

The study focuses on the transformation in societies’ slavery related practices, particularly female slavery, depending upon social periods which can be listed as tribalism, classical antiquity, feudalism and capitalism. Particularly after tribalism which means urbanization, slavery has been treated as a manpower for production, a service for household duties and concubinage for masters’ desires by societies. During these periods, female slavery has dramatically transformed from household slavery to concubinage. This situation, particularly in capitalism, has turned into brutal practices. The main aim of the study is to show women’ situation in three main slave trades and to analyse why practical differences occur in them. The method of study is chronological evaluation in order to assess the differences among social periods, genders and societies’ women related perceptions. The study highlights the roles of slave trades not only for victims but also for societies. The practical brutalism in slave trades both female and male victims until the mid-19th century was one of the darkest side of history. In this regard, the study analyses every social period to consider, highlight and evaluate not only for understanding why there are practical differences between genders and but also for demonstrating the history of slavery and slave trade.
Bu çalışma,, kabilecilik, klasik antik dönem, feodalizm ve kapitalizm sosyal dönemlerinde toplumların kölelikle ve özellikle kadın köleliği ile ilgili uygulamalarındaki dönüşüm üzerinde durmuştur. Özellikle kabilecilik döneminden sonra ki bu yerleşik hayat anlamına gelmekte, kölelik üretim için iş gücü, ev işleri için bir servis ve köle sahiplerinin cinsel talepleri doğrultusunda bir uygulama olarak algılanmıştır. Bu sosyal dönemler sırasında, kadın köleliği ciddi şekilde evirilmiş ve ev hizmetlerini yürütmek olan görev tanımı harem kadını şekline bürünmüştür. Bu durum, kapitalizm döneminde de vahşi bir şekil almıştır. Bu çalışmanın temel amacı üç ana köle ticareti dönemini anlatmak ve ortaya çıkan uygulamaya yönelik farkları analiz etmektir. Çalışmada, toplumların sosyal dönemler, cinsiyetler ve kadın köleliği ile ilgili olarak ortaya koydukları algı farklarını ortaya koymak için kronolojik bir değerlendirme yapılacaktır. Çalışma, köle ticaretinin etkisini sadece köleler için değil aynı zamanda toplumlar için de vurgulayacaktır. 19. Yüzyılın ortalarına kadar köle ticaretinde kadın ve erkek kurbanların maruz kaldıkları vahşi uygulama tarihin en karanlık noktalarından biridir. Bu bağlamda, çalışma, her sosyal dönemi sadece cinsiyetler arasında neden köle ticaretinde farklar var anlamak için değil aynı zamanda kölelik tarihini ve köle ticaretlerini göstermek için analiz edecektir.

Description

Keywords

Slave trade, Social periods, Female slavery, Middle passage, Köle ticareti, Sosyal dönemler, Kadın köleliği, Yolculuk dönemi

Citation

Yıldız, F. (2018). “Women in the institution of slavery and slave trade between 1500 and 1850: A chronological evaluation”. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 19(34), 451-474.