Toplum arkeolojisi tarih ve kültür bilinci kazandırmada arkeologların rolü: Myndos örneği

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018-01-31

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Myndos, Muğla İli, Bodrum İlçesi, Gümüşlük Beldesinde yer alan bir ören yeridir. Karakaya İlköğretim Okulu ve Myndos Kazı Başkanlığı ile birlikte yürütülmüş olan projenin temel amacı, yerli halk ve yakın çevrede yaşayan insanları sahip oldukları kültür varlıkları ve bunların önemi hakkında bilgilendirmek, insan ve kültür varlıkları arasında bir sevgi ve tanıma ortamı kurarak, vandalizm, definecilik, kaçakçılık gibi metotlarla kültür varlıklarına zarar vermeyecek ve onları her türlü kötü müdahaleye karşı koruyacak bireylerin yetişmesine yardımcı olmaktır. Eğitimlerde, uzman bir kadro tarafından belirlenen konular, öğrencilere öğretmen-öğrenci hiyerarşisinden uzak, katılımcı ve sorgulayıcı bir yaklaşımla aktarılmıştır. Elde edilen kazanımlar öğrencilerin geri bildiriminde açık bir şekilde görülmektedir.
Myndos is an archaeological site located in the town of Gümüşlük, district of Bodrum and province of Muğla. The main aim of the project which was carried out together with Karakaya Elementary School and Myndos Excavation Presidency is to inform the local people and the people living nearby about the cultural heritage they possess and their preciousness. Project aims to help individuals who will not harm cultural heritage with the methods such as vandalism, treasure hunting, smuggling and to help individuals to protect their cultural assets against all kinds of bad interventions. In the trainings of the project, the topics determined by a specialist staff were transferred to the students in a participatory and inquisitive approach that is far from the teacher-student hierarchy. The obtained achievements are clearly visible in the feedback of the students.

Description

Keywords

Arkeoloji, Toplum arkeolojisi, Kültür mirası, Koruma, Myndos, Archaeology, Social archaeology, Cultural heritage, Conservation

Citation

Şahin, D. (2018). “Toplum arkeolojisi tarih ve kültür bilinci kazandırmada arkeologların rolü: Myndos örneği”. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 19(34), 355-370.