Bir köpekte primer intranazal transmissible venereal tümör (TVT)

Loading...
Thumbnail Image

Date

2015-09-18

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Coli melezi, erkek, 2,5 yaşlı köpek burun ve göz akıntısı, gözün altında farklı kanlı bir akıntı görünümü, burun ve damak şişkinliği şikayetleriyle getirildi. Klinik olarak sağ gözün medial açısının altında fistül deliği, maksilla ve nazal kemik ve palatum molle de şişkinlik saptandı. Radyolojik olarak burun boşluğu içerisinde muhtemel yumuşak doku opasitesi artışı görüldü. Akıntılardan swapla ve damaktaki şişkinlikten ince iğne aspirasyonuyla alınan numunelerde sitolojik olarak çok sayıda yangı hücresi ve geniş sitoplazmalı, yoğun kromatin yapısına sahip yuvarlak çekirdekli tümör hücreleri belirlendi. Primer TVT tanısı konulan köpek dört haftalık vinkristin sülfat kürü ile tedavi edildi. Yakın dönemde nüks gözlenmedi. Sunulan bu olgu ile primer intranazal TVT’nin rapor edilmesi ve tedavi sonucunun veteriner hekimlerle paylaşılması amaçlanmıştır.
Coli croos breed, male, 2.5 year-old dog was presented with the complaint of nasal and eye discharge, a different bloody fluid view under the eye, swelling of the nose and palate. Clinically, a fistula under the medial angle, swelling on the maxillary and nasal bones and palatum molle were determined. Radiologically, possible increased soft tissue opacity was observed in the nasal cavity. A plenty of inflammation cells and tumor cells, which had dense chromatin form and round nucleus, were detected in samples taken by swap from fluids and by fine needle aspiration from swelling on palate. For four weeks, the dog diagnosed primary TVT was treated with vincristine sulphate cure. No recurrence was observed in early stage. With this case, it was aimed to report primary intranasal TVT and share the treatment results with the veterinarians.

Description

Keywords

Köpek, Dog, Nazal boşluk, Transmissible venereal tümör, Nasal cavity, Transmissible venereal tumor

Citation

Çeşme, H. vd. (2015). "Bir köpekte primer intranazal transmissible venereal tümör (TVT)". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 34(1-2), 85-88.