Kur’an’ın muhatabıyla diyalog kurma sürecinde “ortak değerler”in yeri ve rolü

Loading...
Thumbnail Image

Date

2004

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Farklı düşünce ve inanç sistemlerine sahip insanlar arasında var olan “ortak değerler”, tarafların yakınlaşmasında ve bir görüşün karşı tarafça benimsenmesinde olumlu bir rol oynar. Taraflara düşen görev, bu değerlerin dikkate alınması ve öne çıkarılmasıdır. Kur’an’ın “ehl-i kitab”a yönelik tebliğ ve davet mesajlarına bakıldığında, ortak noktaları dikkate alan ve öne çıkaran bir yaklaşım göze çarpmaktadır. Bu, Kur’an’ın tebliğ sürecinde diyalog kurmaya ve bunu sürdürmeye dönük yöntemlerinden birisi ve önemli bir özelliğidir. Bu, bir anlamda diyalog kurma yöntemi ya da bu süreci açık tutma girişimidir. Böylece Kur’an, farklı din mensuplarını kendisinden uzaklaştırmaya değil, kendisine yakınlaştırmaya çalışmaktadır. İnsanî ilişkilerin başlaması ve sürdürülmesi, önemli ölçüde bu ilişkilerin zemininin oluşturulmasına, tanınmasına ve ilişkiler sürecinde bu zemini oluşturan faktörlerin dikkate alınmasına bağlıdır. Özellikle insanı etkilemeye dönük eğitim öğretim ve dinî tebliğ gibi etkinlikler, bu noktayı daha önemli kılmaktadır. Bu makalede, din eğitimi ve dini iletişim açısından, Kur’an’ın tebliğ ve iletişim sürecinde ortak değerler konusundaki tutumu ve bunun muhatapla yakınlaşmadaki rolü ele alınmaktadır.
Shared values play a significant role in establishing close ties and good relations with the people of various intellectual and religious backgrounds. It is the duty of each partner in dialog to put these values forward. This is exactly what the Qur’an does when addressing the people of the book. This approach plays the ground for a genuine dialog through which the Qur’anic truths can be told. This, in a sense, is an attempt to keep the dialog and therefore invitation going to convey the Qur’anic message. By following this strategy, the Qur’an aims to bring the people of the book to truth rather than to keep them away from it. This article attempts to analyze, from the point of view of religious education, the ways in which the Qur’an refers to the shared values in presenting its message to its addressee.

Description

Keywords

Ortak değerler, Din, Diyalog, Tebliğ, İletişim, Muhatap, Common (shared) values, Religion, Dialogue, Notification, Communication, Collocutor

Citation

Şanver, M. (2004). "Kur’an’ın muhatabıyla diyalog kurma sürecinde “ortak değerler”in yeri ve rolü". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 13(2), 157-168.