Tayların beslenmesi ve beslenme hastalıkları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2014-10-17

Authors

Baran, Murat Sedat
Alkan, Onur

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Fiziksel özellikler bakımından mükemmel bir at yetiştirmek için tayların döllenmiş yumurtadan itibaren erişkin ağırlığa ulaşıncaya kadar gelişme dönemlerine uygun; esansiyel aminoasit, yağ, vitamin ve mineral maddeler bakımından yeterli ve dengeli rasyonlar ile beslenmeleri gerekmektedir. Yeni doğan bir taya ilk 24 saat içerisinde mutlaka kolostrum verilmelidir. Kolostrum verilemez ise taylar vitamin, polivalan serum ve antibiyotik ile desteklenmelidir. Tayların beslenmesinde en önemli kıstas uygun canlı ağırlık artışının sağlanmasıdır. Tayların beslenmesi; tayın uygun bir kemik gelişimi ve büyümesi açısından büyük bir öneme sahiptir.
To raise a horse in perfect physical conditions, a foal, from fertile zigot to adult weight, is supposed to be fed with balanced rations containing enough exogen amino acids, fat, vitamin and minerals. Colostrum must be given to a new born foal within the 24 hours after parturation. Otherwise the foals must be supported with vitamins, polivalans serum and antibiotics. To ensure the most important criterion is appropriate live weight increase of foals. Foals nutrition; in terms of the growth and a proper bone development is very important.

Description

Keywords

Tay, Foal, Besleme, Beslenme hastalıkları, Nutrition, Nutritional diseases

Citation

Baran, M. S. ve Alkan, O. (2014). "Tayların beslenmesi ve beslenme hastalıkları". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 33 (1-2),63-69.