Ses eğitimi derslerinde görsel materyal kullanımının eğitim sürecine etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2017-01-31

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Pek çok kaynakta belirtildiği gibi, insan sesi, ilk ve en önemli müzikal çalgı olarak düşünülmektedir. Bu mükemmel çalgının kalitesini, eğitim sürecinde kazanılan teknik beceriler doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle, şarkı söyleme becerisi doğuştan getirilen bir yetenek olmasına karşın, sesin sanatsal amaçlar için eğitilmesi, müzik eğitiminin kendine özgü ilkeleri olan zor ve uzmanlık gerektiren alanlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu araştırmada; genel tarama modeli kullanılmış olup, ses eğitimi sürecinde teknik becerileri geliştirmeye yönelik kullanılan yöntemler ele alınmış ve bu yöntemlerle birlikte görsel materyallerin kullanılmasının süreçteki etkisi irdelenmiştir. Araştırma izlenen yöntem ve verilerin niteliği açısından betimsel bir çalışmadır. Konuya ilişkin öğrencilerin görüşlerini ortaya koymak amacıyla Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü ve Sahne Sanatları Bölümlerinde eğitim gören ve ses eğitimi dersi alan 20 öğrenciye çeşitli uygulamalarla birlikte sorular yöneltilmiş, alınan yanıtlar istatistiksel olarak değerlendirilip yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda; ses eğitimcilerinin eğitim sürecinde soyut düşünce ve isteklerini daha somut gerçekliklere aktarabilmesi için insan sesinin fizyolojisi ve anatomisi hakkında temel bilgiye sahip olmaları gerektiği ve bu bilgilerin öğrencilere aktarılmasında görsel materyal kullanmasının faydalı olacağı ortaya çıkmıştır.
In many source, human voice is believed to be first and the most important musical instrument. Technical skills are achieved in education process effect to quality of this great instrument. Therefore, although singing skill is an innate ability, voice educate for artistic purpose that’s spesialistic scope. In this research, methods of improve to technical skills are taken in process of voice education and effect to process of using to visual material are examined with this method. Furthermore, in order to get views of the students who study in Uludağ University Fine Arts Education Department and Performing Arts Department, and trained in voice training (20 students) different questions were ask, and the results were analyzed. As a result of the research; it has become clear that voice educators need to have basic knowledge about the physiology and anatomy of human voice in order to transfer abstract thoughts and desires to more concrete realities during the education process and to use visual material in transmitting this information to the students.

Description

Bu makale, 13 Nisan 2016’da İstanbul Üsküdar Üniversitesinde düzenlenen Dünya Ses Günü Sempozyumunda bildiri olarak sunulan çalışmanın gözden geçirilerek hazırlanan hâlidir.

Keywords

Ses eğitimi, Görsel materyal, Eğitim süreci, Etki, Voice education, Visual material, Education process, Effect

Citation

Helvacı, A. (2017). “Ses eğitimi derslerinde görsel materyal kullanımının eğitim sürecine etkisi”. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 18(32), 287-302.