Tanrı’nın birliği ve üçlü-birlik; Kitâb-ı Mukaddes ve Kur’ân-ı Kerîm’deki görüşlerin analitik bir değerlendirmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2003

Authors

Opeloye, M. O.

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Hıristiyanlık ve İslâm Tanrı’nın varlığını savunmaktadırlar. Tanrı inancı her iki dinin inanç sisteminde, imanın ana prensibidir. Tanrı her iki dinde de benzer fonksiyonları yerine getirir. Bu perspektiften bakıldığında, Müslüman ve Hıristiyanların bir ve aynı Tanrı’ya ibadet etmekte olduklarını ileri sürmek, mantıklı görülmektedir. Bu yaklaşım doğrultusunda makale iki doktrini de inceleyerek, Müslüman ve Hıristiyan Tanrı anlayışının, aslında bir ve aynı Tanrı’nın farklı anlaşılmasının bir yansıması olduğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Christianity and Islam assert the existence of God. Belief in God is a basic principle of faith in the belief system of the two religions. God in the Christianity and Islam performs synonymous functions. Viewed from this perspective, it might be reasonable to suggest that the Christians and Muslims worship one and the same God. It is in the light of this that this paper proposes to examine these two doctrines, with a view to demonstrating that their conceptions of God are only reflection of different understandings of one and the same God.

Description

The unity and tri-unity of God: An analytical appraisal of the biblical and Qur’anic views, The Islamic Quarterly, 36/3, 1992, s. 179-191.

Keywords

Tevhîd, Üçlü-birlik, İsa, Tanrı, İnanç, Unity, Tri-Unity, Jesus, God, Belief

Citation

Opeloye, M. O. (2003). "Tanrı’nın birliği ve üçlü-birlik; Kitâb-ı Mukaddes ve Kur’ân-ı Kerîm’deki görüşlerin analitik bir değerlendirmesi". çev. Alparslan Yalduz. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 12(2), 473-485.