Memlûklar dönemi Mısır'ında sûfiler ve tasavvuf aleyhtarları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2002

Authors

Homerin, Th. Emil

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Memlûklar döneminde Mısır’da yaşayan müslümanların büyük çoğunluğu genel olarak tasavvufî düşünceye yakın duruyorlardı. Ancak belli sûfi tipleri ve özellikle bazı sûfiler sıkça tenkid ediliyor ve bunların bir kısmı da cezalandırılıyordu. Bu çalışmada sûfiler ve tasavvuf aleyhtarları arasındaki çatışma ele alınacak, tarafların farklı konumları tespit edilecek, nispeten önemli bazı konu ve kişilere ışık tutulmaya çalışılacaktır. Her iki grup arasında vuku bulan polemiklere, vakıf kayıtlarına, sûfiler ve tasavvuf aleyhtarları arasındaki çatışmanın ekonomik ve kurumsal sebeplerine işaret eden diğer kaynaklara dikkat çekilecektir.
Many aspects of Islamic Mysticism were acceptable to the vast majority of Muslims in Mamluk Egypt, but particular sufis and types of sufis were often the target of criticism and censure. This paper will survey the scale of conflicts between sufis and their opponents, map out their various positions, and highlight some of the more important issues and personalities involved. It plans to pay special attention to the polemics issuing from both sides, as well as to waqf documents and other sources which suggest possible institutional and economic causes underlying struggles between sufis and their critics.

Description

Bu çalışma, ‘Sufis and Their Detractors in Mamluk Egypt. A Survey of Protagonists and Institutional Settings’ adıyla, Frederick de Jong ve Bernd Radtke’nin editörlüğünü yaptığı Islamic Mysticism Contested, Leiden 1999, adlı eserin, 225-248. sayfaları arasında yayınlanmıştır.

Keywords

Tasavvufî düşünce, Sûfiler, Müslümanlar, Mysticism, Sufism, Muslims

Citation

Homerin. T. E. (2002). "Memlûklar dönemi Mısır'ında sûfiler ve tasavvuf aleyhtarları". çev. Salih Çift. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 11(1), 243-264.