Mısır’ın müslümanlar tarafından fethi ve fetih sonrası ülkede sosyal ve dinî alanda meydana gelen değişimler üzerine değerlendirmeler

Loading...
Thumbnail Image

Date

2001

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Müslüman fethinin başladığı esnada Mısır Bizans tarafından idare ediliyordu. Bu dönemde, ülkenin asıl halkı olan Kıptîler dinî ve sosyal haklardan mahrum bırakılmışlardı. Ülkeyi işgal eden Rumlar, onları ikinci sınıf vatandaş olarak kabul ediyorlardı. Yaygın etnik ayırım ve dinî baskılar, Kıptîler’i Rumlar’a düşman haline getirdi. Sonuç olarak Kıptîler kendilerini Müslümanlar’a Rumlar’dan daha yakın buldular, bu nedenle Mısır’ın fethi esnasında onlara yardımcı oldular. Müslümanlar’ın gelmesiyle birlikte Mısır halkı dinî ve sosyal haklarını elde ettiler.
Egypt was under Byzantine rule when the Muslim conquest started. In this period, the Copts, who were the native residents of Egypt, had been deprived of religious and social rights. Romans, the occupants of region, regarded the Copts as the second-class citizens. The widespread ethnic discrimination and religious persecution made the latter the enemies of the Romans. As a result, Copts found Muslims closer to themselves than to the Romans. This is why they helped Muslims during the conquest of Egypt. With the coming of Muslim, the natives gained their social and religious rights.

Description

Bu makale, 15-18 Mayıs 2000 tarihleri arasında Çanakkale’de düzenlenen “Tarih ve Edebiyat Metinlerinde İslamiyet ve Hristiyanlık Arasında Saygı ve Hoşgörü” konulu uluslararası sempozyumda “Müslümanlar’ın, İdareleri Altında Yaşayan Gayr-i Müslimlere Gösterdikleri Saygı, Hoşgörü ve Din Hürriyeti: Mısır Örneği” başlığıyla tebliğ olarak sunulmuştur

Keywords

Müslümanlar, Mısır, Dinî ve sosyal haklar, Etnik ayırım, Muslims, Egypt, Religious and social rights

Citation

Apak, A. (2001). "Mısır’ın müslümanlar tarafından fethi ve fetih sonrası ülkede sosyal ve dinî alanda meydana gelen değişimler üzerine değerlendirmeler". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 10(2), 145-159.