Ebü’n-Necib Suhreverdî ve itikadî görüşleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2001

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Selçuklular döneminde Bağdat’ta yaşamış önemli bir tasavvuf adamı olan Ebü’n-Necib es-Sühreverdî, Bağdat Nizamiye Medresesi’nde eğitim görmüş, aynı medresede müderris olmuş ve adına Dicle kenarında bir “ribat” kurulmuştur. Günümüze kadar gelen yegane eseri “Adabü’lmüridîn” sayesinde düşüncesini öğrenme fırsatımız oldu. Bu çalışmada hayatı, düşüncesi ve itikad görüşü ele alındı. Anılan eserin başındaki, “itikad bölümü” tercüme edilip makalenin sonuna “ek” olarak konuldu
Abu’n-Nagib Suhravardi was born in Suhravard. He went to Bağdat and attended to Nizamiya Madrasa as a student. In 545/1150 he was appointed to Nizamiya as a lecturer. A dervish convent in his name was built nearby Dicle. He died in 563/1168. This article deals with Abu’n-Nagib Suhravardi’s ideas concerning Islamic faith. At the end of the article, is enclosed the translation of the section on faith in the begining of “Adabu’l muridin” by Abu’n-Nagib.

Description

Keywords

Tasavvuf tarihi, İtikad bölümü, Nizamiye Medresesi, Nizamiya Madrasa, Islamic faith

Citation

Karadaş, C. (2001). "Ebü’n-Necib Suhreverdî ve itikadî görüşleri". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 10(2), 123-134.