19. yüzyıl sonunda Halep’te İngiliz belgelerine göre toplum, yönetim ve konsoloslar arasındaki ilişkiler

Loading...
Thumbnail Image

Date

2013-01-31

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

İngilizler XVI. Yüzyıl sonlarından itibaren Ortadoğu’da askeri, siyasi ve ticari görevlerle donatılmış temsilcilikler bulundurdu ve bunları sık sık değiştirip, yaygınlaştırdı. Araştırma, bunun ardındaki nedeni yani Halep’in önemini ortaya koymayı ardından bu ilginin somutlaşmış olarak belgelere yansıyan detaylarında öne çıkan bakış açılarını yani belgelerin yansıttığı günlük yaşamı ve iç-dış dengeleri saptamayı hedeflemektedir. Bölgede etkin olma gayretlerinin nedenlerini anlamak için Halep’in kısaca Osmanlı öncesi tarihine bakılacak, ardından Osmanlı döneminde ve özellikle incelediğimiz dönemdeki demografik, ekonomik, sosyal kültürel ve uluslararası ilişkiler açılarından öne çıkan noktaların saptanmasına çalışılacaktır. Son olarak İngiliz belgelerine yansıyan unsurlar incelenerek, İngilizlerin bölgeyle neden yakından ilgili oldukları ve bu ilgi çerçevesinde hangi faaliyet ya da istihbarat eylemlerinde bulundukları ortaya koyulacaktır.
After the end of the 19th century, British Kingdom’s diplomats were in Middle East equipped wih military, political and economical duties and they were usually changed and also be increased by number. This paper aims to find out the reason of this situation and also Halep’s importance. While trying to find out informations about ordinary life, English Foreign Office archives will be used.

Description

Bu çalışmanın kısa bir sunumu, Temmuz 2010’da Van’da gerçekleştirilen CIEPO 19. Uluslararası Sempozyumunda sunulmuştur.

Keywords

Halep, Osmanlı Ortadoğusu, İngiliz Konsolosluğu, 19. Yüzyıl, Haleppo, Ottoman Middle East, Consolate of British, 19th Century

Citation

Karakoç, F.D. (2013). “19. yüzyıl sonunda Halep’te İngiliz belgelerine göre toplum, yönetim ve konsoloslar arasındaki ilişkiler”. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14(24), 67-91.