Emilio Betti’ye göre kesin bir bilim olarak hermenötik

Loading...
Thumbnail Image

Date

1994

Authors

Grondin, Jean

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Heidegger öncesi Hermenötiğin genellikle bir insan bilimleri yöntemi olduğu düşünülür. Bu düşünce, XIX. yüzyılın sonuna kadar geri giderse de, insan bilimlerinin hermenötik metodolojisini sistematik biçimde hazırlayan kişi, gerçekten sadece Heidegger’den sonra ve onun ontolojik yorum anlayışına tepki olarak ortaya çıkan çağdaşı, İtalyan hukukçu Emilio Betti’dir (1890-1968). Bu yazıda, Fransa’da düşünceleri az tanınan Betti’nin, doğumunun yüzüncü yılı nedeniyle, hermenötik teorisiyle ilgili temel fikirleri ve bu teorinin sınırları anlatılacaktır. Bunun dışında ayrıca Betti ve Gadamer hermenötikleri arasındaki uyum belirtilecektir. Hukukçu Betti anlama paradigmasını filologun temaşam faaliyetinde bulduğu halde, formasyonu filoloji olan Gadamer, evrensel uygulama hermenötiğinin gelişmesi için hukukî modelden esinlenir.

Description

Bu makale, Archives de Philosophie adlı derginin 53. sayısında, 1990, 177-199. sayfalarda yayınlanan yazının çevirisidir.

Keywords

Hermenötik, Heidegger, Emilio Betti, Filoloji, İnsanbilimlerine giriş

Citation

Grondin, J. (1994). "Emilio Betti’ye göre kesin bir bilim olarak hermenötik". çev. Zeki Özcan. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 6(6), 381-401.