Lover and the World Sultan (Muhibbi)

Loading...
Thumbnail Image

Date

2009-12-01

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Kanuni (the Lawgiver), who is also known as the Magnificent Suleyman, was both a great sultan and conqueror along with his advanced culture and art. He was one of the ruler poets of the XVI century. Suleyman was not only known as a great sultan but also as a distinguished poet. In his poets under the name Muhibbi (lover) he gave up his position as a sultan, becoming a slave for his lover. Therefore, his loved one became the sultan of the all the rulers.
Muhteşem Süleyman olarak anılan Kanuni, Büyük devlet adamı ve büyük cihangir oluşunu ileri kültür ve sanatıyla bütünleştirmiştir. XVI. yüzyılın hükümdar şairlerinden biridir. Büyük bir hükümdar olmasının yanında şairlik kudreti bakımından da muhteşem bir şahsiyet olarak bilinmektedir. Muhibbi mahlasıyla yazdığı şiirlerinde sevgili karşısında padişahlıktan vazgeçip, kul köle durumundadır. Sevgili, cihan hükümdarlarının da sultanı konumundadır.

Description

Keywords

Kanuni, Muhibbi, Sultan, Lover, Padişah, Sevgili

Citation

Durmaz, G. (2009). “Lover and the World Sultan (Muhibbi) ”. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(17), 315-329.