Aynı sesin peşinde: Ahmet Kutsi Tecer’in ‘Nerdesin’ şiiri üzerine

Loading...
Thumbnail Image

Date

2008-12-01

Authors

Tarım, Rahim

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Ahmet Kutsi Tecer (1901-1967)’in “Nerdesin” adlı şiiri Türk edebiyatının en çok sevilen şiirleri arasındadır. Bugüne kadar bu şiir ve şiirde geçen “ses” ile ilgili birçok yorum ve değerlendirmeler yapılmasına rağmen bu sesin kaynağının ne olduğu konusunda net bir yaklaşımda bulunulamamıştır. Oysa, şiirdeki anlatıcı kadar alımlayıcı ve yorumcuları peşinden koşturan bu sesin kaynağı tamamen folklorik olup Türk kültüründen kaynaklanmaktadır.
Ahmet Kutsi Tecer's Poem "Nerdesin" (Where are you?) is one of the most popular poems in the Turkish literature. Although several evaluations have been made of this poem these commentaries have not clearly identified the origins of this poem's "voice". In fact, the voice in this poem that has intrigued scholars is completely folkloric and originated from Turkish culture.

Description

Keywords

Halkbilimi, Masallar ve şiir sanatı, Su kültü, Arketip, Umgreifende (Karl Jaspers), Türk folklorunda bilinmeyen yer ve görünmeyen varlık/lardan (gaipten) ses duyma, Turkish folklor, Tales and poetry, Water-cult, Archétype, As a motive, Hearing a sound from invisible being/s or an unknown zone in Turkish Folklor

Citation

Tarım, R. (2008). “Aynı sesin peşinde: Ahmet Kutsi Tecer’in ‘Nerdesin’ şiiri üzerine”. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(15), 457-471.