Suspected iron toxicity in dairy cattle

Loading...
Thumbnail Image

Date

2009-08-27

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Seven dairy cattle died in a farm in Ivrindi, Balıkesir, Turkey. Local veterinary practitioner reported that all affected animals showed anorexia, depression, orange-yellow discoloration of buccal mucosa and lips, abdominal pain and dyspnoea. Postmortem lesions were orange-yellow discoloration of blood and all tissues, dark and degenerate liver, dark and oedematous kidneys. All feed and feed materials of dairy cattle were analysed for iron. High level (1992 mg/kg) of iron was detected in commercial dairy feed additive. Iron toxicities in dairy cattle by oral route are very rare and we could not find any published report. In this case, historical and clinical signs, postmortem findings and the detection of high level of iron in the feed additive supported a diagnosis of subacute to/or chronic iron toxicity in dairy cattle by oral route
Balıkesir İvrindi’de bir çiftlikte ölen 7 süt sığırında başlangıçta iştahsızlık, depresyon, dudak ve ağız içi mukozalarının portakal sarısı renkte olduğu, karın ağrısı, dispne ve sonrasında ölüm görüldüğü lokal veteriner hekim tarafından bildirildi. Nekropside, kan ve tüm dokuların portakal sarısı renkte, karaciğerin koyu renkte ve dejenere olduğu, böbreklerin koyu renkte ve ödemli oldukları belirtildi. Süt sığırlarının tüm yem ve yem hammaddelerinin demir miktarları analiz edildi. Süt yemi katkısında yüksek düzeyde (1992 mg/kg) demir tespit edildi. Süt ineklerinde oral yolla ve demir ile zehirlenme çok nadir görülür ve bu konuda basılmış bir yayın bulunamadı. Bu olayda, anemnez ve klinik belirtiler, nekropsi bulguları ve süt yemi katkısında yüksek miktarda demir tespit edilmesi süt sığırlarında oral yolla subakut veya kronik bir zehirlenmeyi desteklemektedir.

Description

Keywords

Dairy cattle, Süt ineği, Feed additive, Oral route, Toxicity, Süt yemi katkısı, Oral yol, Zehirlenme

Citation

Oruç, H. H. vd. (2009). "Suspected iron toxicity in dairy cattle". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 28(1), 75-77.