M. Şemseddin Günaltay ve İslâm’da tarih ve müverrihler’e dair

Loading...
Thumbnail Image

Date

1992

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Cemil Meriç bir tanıtma yazısında "okuyucuya başvurduğu kaynakları ta­ nıtmak isteyen titiz ve dürüst bir ilim adamı karşısındayız" diyordu. Sonra da ekliyordu: "Çok geniş bir tetebbuun mahsûlü olan bu güzel eserin unutulmuş ol­ ması ne hazin!". Burada sözü edilen ilim adamı M. Şemseddin Günaltay, güzel eseri de İs­ lâm’da Tarih ve Müverrihler’dir. Cemil Meriç’e göre yazar sürükleyici bir üslûba sahip, hem de sözünü et­ tiği kaynaklan çok iyi tanıyordu. "En mufassal ve en vâkıfâne eserlerden birini yazmış, ne var ki, aydınlarımız tarafından ilgi görmemişti. Dahası Z.V. Togan, "Tarihte UsûFünde M. Şemseddin’e ve eserine yer bile vermemiş, bir ilim ada­ mından beklenen kadirşinaslığı ondan esirgemişti. Oysa İslâm tarihiyle uğraşan­ lar için, İslâm’da Tarih ve Müverrihler ile Tarihte Usûl birbirini tamamlayan iki kılavuzdu.

Description

Keywords

İslâm Tarihi, Cemil Meriç, M. Şemseddin Günaltay, Tarih ve Müverrihler, Türk tarihi, History of Turks, History of Islam, History and historians

Citation

Sayar, S. (1992). "M. Şemseddin Günaltay ve İslâm’da tarih ve müverrihler’e dair". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 4(4), 375-382.