Din felsefesi nedir?

Loading...
Thumbnail Image

Date

1992

Authors

Hıck, John

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Din Felsefesi nedir? Bu terimin, bir zamanlar genel olarak, dinî kanaatle­rin felsefî müdafaası anlamında, dinî konularda felsefe yapmayı ifade ettiği düşünülmüştür. Din Felsefesi, "vahyedilmiş" olandan ayrı olarak, "tabiî" teoloji ile ilgili çalışmaların devamı şeklinde de anlaşılmıştır. Onun hedefi, tanrının var­lığını rasyonel birşekilde kanıtlamak, dolayısıyla da vahyin iddialarına zemin ha­zırlamak idi. Ancak bu çabayı "tabiî teoloji", dinî inançların daha geniş felsefî müdafaasını da "savunmalar (apologetics)" olarak adlandırmak daha doğru gö­ rünmektedir. Bunu yaptığımız takdirde, "Din Felsefesi" ismini (Bilim Felsefesi, Sanat Felsefesi vb.’ne bir benzetme yaparak) kendi gerçek anlamına uygun olan şey için, yani 'din hakkında felsefi düşünme’ için ayırabiliriz.

Description

Bu çeviri John Hick’in "Phisophy o f Religon (thirth edition, New Jersey, 1983) adlı eserinin 1-4 sayfaları arasındaki Introduction’dan yapılmıştır.

Keywords

Felsefi düşünce, Din, İbadet, Din felsefesi, Teoloji

Citation

Hick, J. (1992). "Din felsefesi nedir?". çev. İsmail Çetin. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 4(4), 339-342.