Bize verilmiş bir ahlâk kuralı ya da tabiat kanunu var mıdır? Evet

Loading...
Thumbnail Image

Date

1992

Authors

Locke, John

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Tanrının bize kendinin her yerde var olduğunu gösterdiği ve geçmişte sık­lıkla vuku bulan mucizelerin tanıklığıyla olduğu kadar şimdi de tabiatın değişmeyen akışında adeta kendini insanların gözlerine açtığı için, O’nun varlığı­nı inkâr edecek hiçbir kimsenin olmayacağını sanıyorum, yeter ki hayatımızın bi­raz olsun rasyonel bir izahının yapılmasının lüzumu ya da erdem veya erdemsiz­lik olarak isimlendirilmeyi hak eden bir şeyin varlığı kabul edilsin. Bu kabul edi­lince (ki dünyayı İlâhî bir varlığın idare ettiğinden şüphe etmek doğru değildir. Zira, göğün kesintisiz bir eksende dönmesi, dünyanın düzenli olarak durması ve yıldızların parlaması O’nun emriyledir ve yine, azgın denizi boyunduruğu altında tutan ve her tür bitkinin filizlenme ve büyümesinin şekil ve zamanlarım tayin eden O’dur.

Description

Bu çeviri, Locke'un Latince yazdığı ve W. von Leyden'in İngilizce'ye çevirerek neşrettiği 1954'e kadar yazma olarak kalmış olan Essays on the Law of Natureéadlı eserin 109-121 sayfaları arasındaki 1. denemeden yapılmıştır.

Keywords

Tanrı, Tabiat kanunu, Ahlak kuralı, Aristoteles

Citation

Locke, J. (1992). "Bize verilmiş bir ahlâk kuralı ya da tabiat kanunu var mıdır? Evet". çev. İsmail Çetin. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 4(4), 333-338.