Postsosyalist dönemde Bulgaristan’da yaşanan demografik kriz ve yansımaları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2007-06-01

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

1989’dan sonraki postsosyalist dönemde Bulgaristan, ciddi sosyal, kültürel, siyasi ve ekonomik bunalımlarla karşı karşıya kalmıştır. Bu makalede Bulgaristan’daki nüfus sorunu, istatistikî veriler temel alınarak tartışılmış ve bu sorunun etnik, sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal boyutları irdelenmiştir. Bulgaristan’daki sosyal ve nüfus sorunlarının derinleşmesi durumunda, bunların hangi ulusal sorunları tetikleyebileceği ve tüm bunlara bağlı olarak Bulgar ulusunun hangi tehditlerle karşı karşıya kalabileceği de makalede ele alınmıştır.
Bulgaria has faced with serious social, economic, cultural and politic problems in postsocialist period since 1989. In this article, Bulgaria’s population problem is deliberated with statistical data and this problem is determined in terms of ethnic, social, cultural, economic, and politic dimensions. It is undertake that if Bulgaria’s social and population problems are deepen, these can effects what national problems, finally, national threats which Bulgarians faced with.

Description

2006-2007 Dönemi TÜBİTAK-BİDEB Destekli Doktora Sonrası Burs Projesi

Keywords

Bulgaristan, Demografi, Demografik yaşlanma, Demografik geçiş teorisi, Demografik kriz, Etnik grup, Nüfus, Nüfus artışı, Bulgaria, Demography, Demographic aging, Theory of the demographic transition, Demographic crisis, Ethnic group, Growth of population, Population

Citation

Atasoy, E. (2007). “Postsosyalist dönemde Bulgaristan’da yaşanan demografik kriz ve yansımaları”. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(12), 1-24.