2009 Cilt 28 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 12 of 12
  • ItemOpen Access
    Suspected iron toxicity in dairy cattle
    (Uludağ Üniversitesi, 2009-08-27) Oruç, Hasan H.; Uzunoğlu, İlknur; Cengiz, Murat; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.; Uludağ Üniversitesi/Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
    Seven dairy cattle died in a farm in Ivrindi, Balıkesir, Turkey. Local veterinary practitioner reported that all affected animals showed anorexia, depression, orange-yellow discoloration of buccal mucosa and lips, abdominal pain and dyspnoea. Postmortem lesions were orange-yellow discoloration of blood and all tissues, dark and degenerate liver, dark and oedematous kidneys. All feed and feed materials of dairy cattle were analysed for iron. High level (1992 mg/kg) of iron was detected in commercial dairy feed additive. Iron toxicities in dairy cattle by oral route are very rare and we could not find any published report. In this case, historical and clinical signs, postmortem findings and the detection of high level of iron in the feed additive supported a diagnosis of subacute to/or chronic iron toxicity in dairy cattle by oral route
  • ItemOpen Access
    Untitled
    (Uludağ Üniversitesi, 2009-10-07) İlhan, Tuncay; Erdost, Hatice; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Ghrelin, öncelikli olarak midedeki endokrin X(A) hücreleri tarafından salgılanan polipeptid yapıda bir hormondur. Ghrelin, büyüme hormonunun salınımı, enerji dengesi, besin alımı ve vücut ağırlığının ayarlanmasında görev alır. 28 aminoasitten oluşan moleküler yapısında, 3. aminoasite bir yağ asidinin bağlanıp bağlanmamasına göre açillenmiş ya da des-açil ghrelin olarak adlandırılan 2 formu bulunur. Aktif olan, yağ asidi bağlanmış, açillenmiş formudur. Bu formdaki ghrelin etkisini özellikle kendisine özgü olan büyüme hormonu salgılatıcı reseptöre bağlanarak gösterir. Ghrelinin, büyük oranda sentezi midede gerçekleşmesine rağmen bağırsak, kalp, böbrek, karaciğer, akciğer, pankreas, plasenta gibi birçok organda varlığı tespit edilmiştir. Büyüme hormonu salgılatıcı hormonun salınımını uyaran ghrelin başta kemik, kıkırdak, kas olmak üzere vücudun büyüme yeteneğinde olan hemen bütün dokuları üzerinde etkin bir role sahiptir.
  • ItemOpen Access
    Effects of heavy metals residues on human health
    (Uludağ Üniversitesi, 2009-09-09) Mor, Firdevs; Kurşun, Özen; Erdoğan, Neslihan
    Pollution of the environment is one of the most dangerous problems, we faced, which is also treating the human and animal health and causes natural imbalance. Rapid increases in pollution, development of industry, fuel wastes of recycling, mine wastes, extensive agricultural pesticide use, phosphate fertilizers, irrigation of agricultural land with contaminated water may cause rapid dirtiness of environments. Therefore, soil and water resources are become polluted and directly effect on human, plants and animals. Food sources get polluted by these agents as well. Heavy metals are resistant to environmental conditions and they have a tendency to accumulate on plants, animal and human tissues. Particularly in last decade, metal toxicities are gained importance, because they may even result in death of human and animal.
  • ItemOpen Access
    Teke spermasının saklanması ve suni tohumlama
    (Uludağ Üniversitesi, 2009-09-25) Üstüner, Burcu; Günay, Ülgen; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Suni Tohumlama (ST), doğal aşımın aksine erkek bireyden alınan spermanın mekanik yolla dişi genital kanala verilmesidir. ST keçi yetiştiricilerine genetik olarak üstün özellikteki erkek bireylerin kullanımı imkanı verir. Birbirinden kilometrelerce uzaklıkta bulunan üstün özellikteki erkek ve dişi keçinin çiftleşmesi, donmuş sperma kullanarak gerçekleştirilen ST ile yapılmaktadır. Yapılan ST ile istenilen özellikte yeni sürüler oluşturmak, akrabalı yetiştirmeyi azaltmak, çiftleşme ile bulaşan hastalıkların kontrolü, üstün özellikteki bir tekeden maksimum oranda faydalanmak ve sürüde teke eliminasyonu ile işletmeye getireceği masrafı azaltmak mümkün olmaktadır. 5o C’de kısa süreli saklanan ve -196o C’de uzun süreli saklanan spermalar ST’da kullanılmaktadır. Bu derlemede, teke spermasının saklanması ve saklanan spermalarla yapılan suni tohumlamalardan elde edilen gebelik oranları üzerine değinilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Hayvanlarda epilepsi
    (Uludağ Üniversitesi, 2009-08-27) Sonat, Füsun Ak; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Epilepsi, beyindeki nöronların ani, aşırı ve düzensiz deşarjları sonucu meydana gelen sinir sistemi rahatsızlığıdır. Bilinç, davranış ve motor aktivitelerde önceden tahmin edilemeyen düzensizlikler görülebilmektedir. İnsan hekimliğinde olduğu kadar veteriner hekimlikte de epilepsi önemli bir yer tutar. Hayvanların yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır. Epilepsi en çok kedi ve köpeklerde görülmekle beraber, daha seyrek olarak atlarda, ve hatta sığırlarda görülebilmektedir. Türkiye genelinde veteriner hekimlikte, klinikler ve hayvan hastanelerinde epilepsi tedavisinde çok eski yıllarda tedavi amaçlı kullanılan fenobarbital günümüzde de en çok kullanılan antiepileptik ilaçtır. Fakat eski kuşak antiepileptikler olarak isimlendirilen bu ve benzeri ilaçların oldukça fazla yan etkileri bulunmaktadır. Beşeri hekimlikte epilepsi tedavisinde bu tarz ilaçların yerini yeni kuşak antiepileptikler almıştır. Ancak veteriner hekimlikte bu ilaçlar henüz tedavide kullanılmadığından daha fazla çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Mastitis olgularında virusların rolü
    (Uludağ Üniversitesi, 2009-07-09) Alpay, Gizem; Yeşilbağ, Kadir; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Bu derlemede özellikle sığır mastitis olgularının etiyolojisinde virusların rolleri irdelenmiştir. Viruslar sığır mastitis olgularında hem hazırlayıcı hem de primer etiyolojik ajan olarak rol oynayabilirler. Bovine herpesvirus 2, vaccinia virus, sığır çiçeği virusu, yalancı sığır çiçeği virusu, vesicular stomatitis virusu, şap hastalığı virusu ve bovine papillomavirus memede lezyon oluşturarak memenin doğal savunma mekanizmasını sekteye uğratırlar. Bovine herpesvirus 1, bovine viral diarrhoea virus, sığır immun yetmezlik virusu ve bovine leukemia virus enfeksiyonları ise immun yetmezliğe sebep olarak bakteriyel patojenlerin etkileriyle indirekt mastitis oluşumuna yol açabilirler. Yapılan deneysel çalışmalarda bovine herpesvirus 1, şap hastalığı virusu ve parainfluenza 3 viruslarının sığırlarda klinik mastitis oluşturabildiği, bovine herpes virus 4 gibi bazı virusların ise subklinik mastitise neden olduğu gösterilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Meta analiz
    (Uludağ Üniversitesi, 2009-05-13) Çorkungöz, Ender; Ediz, Bülent
    Meta analizi, ilişkili fakat bağımsız çalışma sonuçlarının niceliksel gözden geçirilmesi ve sentezi olarak tanımlanabilmektedir. Çoklu çalışmaların nicel sentez tekniği olarak, meta analizinin kullanımı hızla yaygınlaşmıştır. Aynı konudaki farklı çalışmalardan bilgi toplayarak yapılan birleştirme analizi, sadece tek bir çalışmaya dayanan analizden daha fazla istatistiksel güce sahip olacaktır. Bu makalede, meta analizinin özellikleri ve kullanımı hakkında bilgi verilmesi ve meta analizinde karşılaşılan güçlüklerin açıklanması amaçlanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Dinler ve gıda ilkelden semaviye
    (Uludağ Üniversitesi, 2009-06-15) Koluman, Ahmet
    Din, bireyin davranışlarını düzenlemede, toplumsal ahlak kuralları ile birlikte göz önüne alınan faktörlerden biridir. Yaşayış biçimini etkileyen dinler, bireyin beslenme şekline de düzenlemeler getirmiş ve bu düzenlemeler etkinliğini korumuştur. Küreselleşme ile dini uygulamalar hem ticari, hem toplumsal hem de siyasi yönden önem kazanmıştır. Türkiye kendi içinde değişik inanış sistemlerine ait uygulamaları barındıran bir ülke olarak Avrupa Birliği bünyesinde yer almaya hazırlanmaktadır. Avrupa Birliği içerisinde gıda hijyeni ve toplumsal beslenme kavramları açısından dinler tarafından yasaklanan gıdaların ve dini uygulamaların bilinmesi önem göstermektedir.
  • ItemOpen Access
    Piyasada satışa sunulan taze kanatlı eti preparatlarının son kullanma tarihlerindeki duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik kaliteleri
    (Uludağ Üniversitesi, 2009-09-10) Sezen, Gülin
    Bu çalışmada, İstanbul piyasasında ambalajlı olarak satışa sunulan taze kanatlı etlerinin son kullanma tarihlerinde duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik analizleri yapılarak hijyenik kaliteleri araştırılmıştır. Çeşitli firmalara ait 50 adet piliç but, 50 adet piliç kanat, 50 adet kuşbaşı hindi eti, 25 adet bıldırcın eti olmak üzere toplam 175 adet kanatlı eti numunesi son kullanma tarihlerinde materyal olarak kullanılmıştır. Duyusal analizler sonrasında toplam 175 adet örneğin %50.8’i koku, % 50,2’si görünüş bakımından olumsuz olarak belirlenmiştir. Kimyasal analizlerden pH değerleri ile ilgili olarak piliç but örneklerinin 40 (% 80)’ı , piliç kanat örneklerinin 32 (% 64)’si, hindi kuşbaşı örneklerinin 20 (% 40)’si ve bıldırcın örneklerinin 10 (% 40)’u Türk Standartları Enstitüsü’nün TS 2409:1997 sayılı Tavuk Eti Standardında belirtilen pH değerleri ile ilgili limitlerin üzerinde olduğu belirlenmiştir. Yapılan kokuşma tespit deneyinde piliç but örneklerinin 36 adeti, piliç kanat örneklerinin 33 adeti, kuşbaşı hindi örneklerinin 21 adeti, bıldırcın örneklerinin 11 adeti, toplam 175 adet örneğin 101 adeti kokuşma yönünden pozitif olarak tespit edilmiştir. Elde edilen mikrobiyolojik bulgulara göre toplam örneklerin 118’inin toplam mezofil aerob bakteri, 4’ünün Escherichia coli (E. coli), 5’inin Staphylococcus aureus (S.aureus), 95’inin de Pseudomonas spp. sayıları yönünden Türk Gıda Kodeksi’nde belirtilen değerlerin üzerinde olduğu, toplam 6 örneğin ise Salmonella spp. yönünden pozitif bulunduğu saptanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Doğal ve entansif beslenen kuzuların nekropsisinde helmintolojik ve artropodolojik bulgular
    (Uludağ Üniversitesi, 2009-09-23) Selver, M. Melih; Soysal, Deniz; Ak, İbrahim; Girişgin, Onur A.; Girişgin, Oya; Okursoy, Semra; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Bu çalışmada, 2005 yılı Temmuz ayında Balıkesir’in Bandırma ilçesindeki Hayvancılık Araştırma Enstitüsün’nde, doğal ve entansif yollarla beslenerek yetiştirilen 6 aylık Kıvırcık ırkı kuzulardaki helmint ve artropodların belirlenerek, bu iki gruptaki parazit yükü farklılığının ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaçla, Kıvırcık ırkı 24 kuzudan onikişerli iki grup oluşturularak, kuzular 6 aylık (ortalama 180 günlük) olduklarında etlerinin tüketime sunulması amacıyla kesime gönderilmeden önce dış bakıyla artropodolojik yönden muayene edilmiş, kesimden sonra da tüm iç organları laboratuara alınarak helmintolojik olarak incelenmiştir. Yapılan nekropsiler sonucu doğal besleme grubunda bir kuzunun akciğerinde Cystocaulus ocreatus (%8.3); 6 kuzunun ince bağırsağında Nematodirus abnormalis (%50.0), 5 kuzuda Moniezia expansa (%41.6), 4 kuzuda Avitellina centripunctata (%33.3), 2 kuzuda N. fillicolis, (%16.6), bir kuzuda Strongyloides papillosus (%8.3) bulunmuştur. 12 kuzunun abomazumunda Ostertagia circumcincta (%100.0), 6 kuzuda O. trifurcata (%50.0), 5 kuzuda Haemonchus contortus (%41.6), 6 kuzunun kalın bağırsaklarında Trichuris ovis (%50.0) ve T. discolor (%50.0) tespit edilmiştir. Ektoparazitlerden ise 4 kuzuda (%33.3) Rhipicephalus turanicus türü kenelere rastlanmıştır. Bu gruptaki kuzuların 10’unda miks enfeksiyon görülmüştür. Entansif besleme grubundaki 12 kuzudan 4’ünün kalın bağırsağında Trichuris ovis (%33.3) tespit edilmiş, bu grupta başka herhangi bir iç ya da dış parazite rastlanmamıştır.
  • ItemOpen Access
    Computed tomographic study on the pelvic urethra in the male rabbit
    (Uludağ Üniversitesi, 2009-09-25) Dimitrov, R.; Toneva, J.; Stamatova, K.; Yonkova, P.
    The aim of the study was visualization and determination of some anatomic details of the pelvic urethra in the domestic rabbit, via computed axial tomography (CAT). The study was performed on 6 sexually matured and clinically healthy male New Zealand rabbits at age 18 months, with body mass 2.8 to 3.2 kg. As contrast matter was used OPTIRAY 350 (HEALTHCARE LTD. UK), applied parenterally (iv 1ml/kg m in vena cephalica), and the study was performing immediately. The second, used contrast material was UROGRAFIN 76% 20 ml (SCHERING LTD. GERMANY), applied perorally (per os) as 1.52 % water solution (30 ml/ kg, fractionally), the study was performed after three hours. We used axial computed tomograph SIEMENS, SOMATOM, ARTX. The computed tomographic scan was marked cranially – by the caudal part of the body of ilium, in front of the acetabulum (laterally), in front of the pelvic brim (ventrally) and 1st sacral vertebra (S1 – dorsally), and caudally – by the body of ischium (laterally), behind pelvic arc (ventrally) and the end of 2nd coccygeal vertabra (Cg 2 – dorsally). The thickness of the cuts was 2mm. The pelvic urethra of the male rabbit was depicted during the scan of the pelvis from the caudal part of 2nd sacral vertebra (dorsally), the middle of pubic symphysis (ventromedially) and the acetabular parts of corpus ossis ischii (dorsolaterally) to the 1st coccygeal vertebra (dorsally), the middle of ischial symphysis (ventrally) and the middle parts of the bodies of ischium (laterally).
  • ItemOpen Access
    Süt sığırlarının sıcak stresinde beslenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2009-10-12) Yavuz, Hasan Melih; Biricik, Hakan; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Yaz mevsiminde iklim koşulları süt sığırlarında verimi olumsuz etkileyecek şekilde strese neden olur. Sıcak stresi yaşama payı enerji gereksinimini artırırken özellikle de kaba yem tüketimi olmak üzere kuru madde tüketimini azaltır ve böylece hayvanın enerji ihtiyacını karşılamak güçleşir. Normal fizyolojik faaliyetlerin devamı için vücut sıcaklığının çok dar sınırlar içerisinde sürdürülebilmesi gerekir. Çevre sıcaklığı uygun olduğunda vücudun serinletilmesi ve ısıtılması için fizyolojik gereksinimler çok düşük düzeydedir ve hayvan performansını en iyi şekilde gerçekleştirilebilir. Buna karşın, çevre sıcaklığı normalin dışında seyrettiğinde vücut sıcaklığını düzenlemek için gerekli aktiviteler artar ve hayvanın performansını düşürebilir. Sıcak stresinin süt veriminde % 10-25 oranları arasında bir azalmaya neden olduğu gözlenmiştir. Sıcak stresi kuru madde tüketiminde azalmaya neden olurken ineğin yaşama payı ve süt verimi için gereksinim duyduğu enerji ve protein ihtiyacı artar. Sıcak stresine bağlı olarak meydana gelen fazla terleme önemli derecede potasyum kaybına neden olur. Süt sığırlarında sıcak stresinin etkisini en aza indirebilmek için rasyonlarda enerji, protein ve mineral madde düzeylerinde düzenlemeler yapılmalıdır.