Xylazine ile sedasyon oluşturulan köpeklerde xylazine antagonisti yohimbine’in etkinliğinin araştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2005-05-06

Authors

Börkü, M. Kazım
Özkanlar, Yunusemre
Gürkan, Mehmet
Gazyağcı, Serkal
Hanedan, Başak

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bir α2 adrenoreseptör agonisti olan xylazine köpeklerde üretral kateterizasyon, lavaj, ultrasonografi, radyografi, tıraş, banyo ve şirurjikal girişimlerden önce preanestezik olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Xylazine özellikle yaşlı, çok küçük yapılı ve çeşitli metabolik hastalıkları olan köpeklerde kullanıldığında hipotansiyon ve aritmi yaparak ölümlere yol açabilmektedir. Bu nedenle köpekler üzerinde yapılan maniplasyon tamamlandıktan hemen sonra yada maniplasyon tamamlanmadan köpeğin xylazine’in etkisinden çıkartılması gerekmektedir. Yohimbine, α2 adrenoreseptörleri bloke ederek, xylazine’in etkilerini ortadan kaldıran bir xylazine antagonistidir. Bu çalışma; yohimbine’in xylazine antidotu olarak etkinliğinin gözlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmanın materyallerini, farklı cinsiyette 24 adet melez köpek oluşturdu. Köpekler altışarlı dört gruba ayrıldılar. Bu gruplardan üçü deneme, biri kontrol olarak kullanıldı. Bütün köpeklere 2,2 mg/kg dozda intramuskuler (i.m.) xylazine enjekte edildi. Xylazine enjeksiyonundan hemen önce, hemen sonra ve 75. dakikaya kadar, 15 dakika aralıklarla köpeklerin pulzasyon, respirasyon ve beden ısıları belirlendi. Xylazine enjeksiyonundan sonra birinci gruptaki köpeklere 15, ikinci gruptakilere 30, üçüncü gruptakilere 60 dakika sonra 0,11 mg/kg dozda intravenöz (i.v.) yohimbine uygulanırken kontrol grubundakilere yohimbine uygulanmadı. Yohimbine verilen ve verilmeyenlerde uyanma ve ayağa kalkma süreleri belirlendi. Yohimbine enjekte edilen köpeklerde uyanma ve ayağa kalkma süreleri sırasıyla I. grupta; 92±22,59, 116.33±29,65, II. grupta; 109±4,56, 136,5±15,28, III. grupta; 55±8,49, 91,66±12,11 saniye, kontrol grubunda; 76,7±9,02, 92,50±8,22 dakika olarak belirlendi. Sonuç olarak, yohimbine’in xylazine’le oluşturulan sedasyonun sonlandırılmasında yan etkileri çok az olan bir antagonist olduğu, xylazine ile sedasyona girmiş köpeklerin yohimbine uygulandığında herhangi bir komplikasyon oluşmadan sedasyondan çıkarak ayağa kalkıp yürüdükleri gözlendi.
Xylazine, α2-adrenoreceptor agonist, is commonly used as preanesthetic in urethral catheterization, lavage, ultrasonography, radiography, and shaving and before surgical operation in dogs. Administration of xylazine may result in death causing by hypotension and arrythmia especially in dogs with older aged, very small sized and various metabolic diseases. Thus, the effects of xylazine on the dog have to be removed following the manipulation or before the end of manipulation. Yohimbine is a xylazine antagonist that removes the effects of xylazine by blocking α2 adrenoreceptors. The present study was performed to observe the efficacy of yohimbine as xylazine antidote. Twenty four cross-bred dogs from both sexes were included in the present study. Dogs were divided into four groups and each group had six dogs. Of these groups, three were used as working group and one as placebo (control) group. Xylazine, 2.2 mg/kg i.m., was injected to all dogs. Rectal temperature, and respiratory and pulsation were recorded before and after xylazine injection with 15 minutes interval until 75th minute. After xylazine injection, 0.11 mg/kg i.v. yohimbine were administered 15 minutes later in dogs for group I, 30 minutes later for group II, 60 minutes later for group III. The dogs in control group were not received yohimbine. After yohimbine administration, awakening and standing time were observed in the dogs. The awakening and walking time in dogs receiving yohimbine was detected as 92±22.59; 116.33±29.65 in group I, 109±4.56; 136.5±15.28 in group II, 55±8.49; 91.66±12.11 seconds in group III, 76.67±9.02; 92.50±8.22 minutes in control group. In conclusion, yohimbine is an antagonist which can terminate the sedation induced by xylazine with very few side effect and dogs in sedation of xylazine return to normal and able to walk by yohimbine administration in a short time.

Description

Keywords

Köpek, Dog, Xylazine, Yohimbine

Citation

Börkü, M. K. vd. (2005). "Xylazine ile sedasyon oluşturulan köpeklerde xylazine antagonisti yohimbine’in etkinliğinin araştırılması". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 24(1-2-3-4), 27-32.