Niş pazarlama kapsamında, “Gözardı Edilmiş Kadınlar”ın Türkiye’deki konumu üzerine basın ağırlıklı bir araştırma

Loading...
Thumbnail Image

Date

2004-06-01

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Erkek ve kadınlar, yaşam boyunca birbirlerine gereksinim duyan varlıklardır. Ancak yaşamın çeşitli dönemlerinde ve alanlarında kadınların genelde geri plana itildikleri görülmektedir. Asırlardır, erkek ve kadın cinsleri arasındaki eşitliği konu alan tartışmalar, doğal olan farklı dinsel faktörlerin de devreye girmesi ile de gittikçe şiddetlenmektedir. Özellikle Türk toplumunda; kadınlar erkeklerin başarıları için ‘destek sağlamakla görevli varlıklar’ olarak görülmektedir. UNICEF’e göre, Türkiye kız çocuklarının okula gönderilmesinde Avrupa Ülkelerinin oldukça gerisinde bulunmaktadır. Hatta durum Suriye ve İran’dan da daha kötüdür. Örneğin, Türkiye’de hala okula gönderilmeyen 600.000 kız çocuğu vardır. Bu da, Türkiye’nin AB’ye kabul edilmesinde önemli bir engeli oluşturabilecektir. Yoğun bir rekabetin yaşandığı iş dünyasında ise yukarıda belirtilen eşitsizlik daha da fazla görülmektedir. Bu makalede özellikle Türk toplumunda yaşanan kadın-erkek eşitsizliği ele alınmaktadır. Sözkonusu eşitsizliğin çeşitli sosyal ve kültürel nedenleri mevcuttur. Bu nedenlerden bazıları ana başlıklar altında irdelenmektedir. Bu çalışmada basın ağırlıklı bir araştırma yapılarak, konunun güncel öneminin vurgulanması amaçlanmıştır.
The men and women are entities who need each other through-out all the life. But it is seen that women are generally pushed back in various periods and fields of life. For ages, the debate on discussing the equality among the sexual discrimination between the male and female is getting hotter and hotter as the religious factors interfere and differ much in nature. Especially in the Turkish society, women are seen as ‘providers’ for the men’s success. According to the UNICEF, Turkey is far behind the European countries as regards “schooling girls”. She is also astonishingly worse than Syria and Iran on this matter. For example, there are 600.000 girls not going to school in Turkey. This could also be an important set-back for acceptance of Turkey to the EC (European Community). On the other hand, unequality between men and women also exists more in business life where there is intensive competition. In this article, the subject of men-women unequality seen in the Turkish society, is taken under examination. There are many social and cultural reasons for this unequality. Some of these reasons are explained under the main topics. The purpose of this paper is to mention the importance of the subject and draw attention on the existing matter, mainly based on the Turkish Press.

Description

Keywords

Niş pazarlama, Kadın-erkek eşitliği, Türk toplumu, Nish marketing, Women-men equality, Turkish society

Citation

Akat, Ö. (2004). “Niş pazarlama kapsamında, “Gözardı Edilmiş Kadınlar”ın Türkiye’deki konumu üzerine basın ağırlıklı bir araştırma”. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5(6), 183-200.