İbn teymîyenîn tasavvuf ıstılahlarına bakışı

Loading...
Thumbnail Image

Date

1986

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Şeyhülislam İbn Teymiye diye meşhur olan Harranlı Ahmed b. Abdulhalim (ö. 728/1328) İslâm düşüncesinin önemli şahsiyetlerinden biridir. Bu makalede O'nun tasavvufı anlayışına temas edilecektir. Bazı tasavvufı düşünce ve müesseselere tenkid yöneltme açısından İbn Cevzi'ye benzerse de O, meseleyi daha geniş olarak ele almıştır. O'nun tasavvufa bakışını tamamen kendi eserlerine dayanarak şu tasav­ vufî ıstılahlara bakışıyla tesbit etmeye çalışacağız: Gönül eğitimi, şeyhin gerekliliği kıyafet, hırka, zühd, vera, takva, halvet, ri­ yazet, çile, zikir, hal, makam, veli, keramet, sema',dinî musikî, raks, fenâ-beka ittihad.
Ahmad b. Abd el-Halim (m. 728/1328), connu sous le nom d' İbn Teymiye estl'une des personnes importantes de la pensee islamique... Dans cet article, il s'agit de son interpretation initiatique. S'il ressemble, â certains egards, â İbn Cevzıcar il critique une large partie de la pensee initiatique et les institutions initiatiquesil traıte ce sujet plus largement. Ona essaye de determiner sa conception initiatique par son interpretation de ces termes initiatiques: Education de coeur, la nğcessite du maître sprituel; l'habit, le manteau, l'asce- tisme, Tau-dela, l'extinction, la subsistance, l'inuocation, l'etat, la station sprituelle, la douleur, la meditation la reflexion, l'audition, la musique religieuse, la danse, le saint, le miracle, l'isolement, ete.

Description

Keywords

İbn Teymiye, Tasavvufı düşünce, Gönül eğitimi, S'il ressemble, Education de coeur

Citation

Kara, M. (1986). "İbn teymîyenîn tasavvuf ıstılahlarına bakışı". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 1(1), 53-61.