Tarımsal ve hayvansal ürünlerde modern biyoteknoloji ve organik üretim

Loading...
Thumbnail Image

Date

2005-01-10

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Artan dünya nüfusunun taleplerini karşılayabilmek üzere gen mühendisliği teknolojisi kullanılarak hastalıklara karşı dirençli, besin değeri daha yüksek ve lezzetli bitkiler yanında; marjinal topraklarda ve iklim koşullarında yaşayabilen, ve daha fazla ürün verebilen çiftlik hayvanları elde edilebilmektedir. Ancak genetik yapısıyla oynanmış bu ürünlerin insan ve çevre sağlığı açısından bir risk oluşturabileceği değerlendirilmektedir. Verimliliği arttırmaya yönelik olarak biyoteknoloji uygulamaları ile birlikte katkı maddesi kullanımı da oldukça geniş bir kullanım alanına kavuşmuştur. Günümüzde özellikle gelişmiş ülkelerde toplum bilincinin insan ve çevre sağlığına yoğunlaşması ve doğal ürün kullanımına yönelmesi organik üretimin önemini artırmıştır. Bu derlemede iki farklı üretim tipindeki gelişmeler ve çarpıcı noktalar ele alınmıştır.
Genetic engineering technology is used for compensation of the demands of increasing world population. This technology offers resistance to disease, high food value and flavour products as well as farm animals having capability to live in marginal territories and climates. But these products that tampered with genetic structure may create a risk from the aspect of human and environmental health. At present, biotechnology and increased levels of feed additives are widely used in agricultural and animal production in order to increase productivity. Thus, organic products have been put on the agenda because of social consciousness became dense of environmental and human health. This article has dealt with development and impressive points of two types of production.

Description

Keywords

Transgenik ürünler, Transgenic products, Biyoteknoloji, Organik hayvancılık, Ekolojik tarım, Biotechnology, Organic animal husbandry, Ecological agriculture

Citation

Yeşilbağ, D. (2005). "Tarımsal ve hayvansal ürünlerde modern biyoteknoloji ve organik üretim". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 23(1-2-3), 157-162.