Gıda kaynaklı brucellosis ve önemi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2004-10-07

Authors

Taşçı, Fulya

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Brucella türlerinin neden olduğu Brucellosis; sığır, koyun, keçi, domuz, koç gibi hayvanlarda özellikle testis, meme, uterus gibi genital organlara yerleşerek yavru atmalara ve infertiliteye neden olan kronik, bulaşıcı ve nekrotik, yangısal infeksiyonlarla ortaya çıkan zoonoz bir hastalıktır. Brucella cinsindeki etkenler, evcil hayvanlarda önemli ekonomik kayıplara neden olmaları yanı sıra infekte hayvanların süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri ile insanlara bulaştıkları ve infekte ettikleri için halk sağlığı yönünden de önemlidir.
Brucellosis, caused by Brucella spp., is a zoonotic disease which infects animals such as cattle, sheep, goast, and pigs, causes abortion and infertilitiy after settling in genital organs (testicles, mammary glands, uteruses etc.) and progresses as a chronic, infectious and necrotic fashion. Brucella spp. are very impotant for public health because, along with causing important economical losses, they infect man via milk and mik products, and meat and meat products

Description

Keywords

Brucellosis, Food source importance, Gıda kaynakları önemi

Citation

Taşçı, F. (2004). "Gıda kaynaklı brucellosis ve önemi". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 23(1-2-3), 137-142.