Bursa tekkeleri ve tasavvufî hayat üzerine genel bir değerlendirme

Loading...
Thumbnail Image

Date

1987

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Osmanlı Devletinin ilk başkenti olan Bursa, Anadolu'da gelişen tasavvufî ha­ yat ve düşüncenin de önemli merkezlerinden biridir. XIV-XVI. yüzyıllarda Anado­lu'ya Asya topraklarından gelen pek çok sufî Bursa'da karar kılmış, pek çoğu da "burc-ı evliya" diye isimlenen yerde bir müddet kalmıştır. Dolayısıyle Osmanlı dü­ şünce ve zihniyetine zamanla hakim olacak olan yaşama ve düşünme tarzının tohumları bu asırlarda ve bu bölgede atılmıştır. Emir Sultan, Abdal Murat, Geyikli Baba, Abdullatif Kudsî, Ahmet İlâhî, Niyaz-ı Mısrî, İsmail Hakkı Bursevî, Lamiî Çe­lebi, Somuncu Baba, üftade ilk akla gelen isimlerdir. Bu makalede Bursa'daki tasavvufî hayat konusunda genel bir değerlendirme yapılacaktır.
Bursa qui est la premiere capitale de l'Etat Ottoman, devient l'un des centres importants de la pensee et de la vie mystique (tasavvufî) qui a repandu en Anatolie. Aux XIVe -XVle siecles la plupart des hommes mystiques immigrant â L ‘Anatolie de L'Asie, se sont installes d Bursa; plusieurs ont habite dans un endroit appele "burc-i evliya" (le bastion des mystiques) pendant un certain temps. A cause de cela- les semences de la maniere de vie et d'esprit dominerent peu âpeu la pensee Otto- mane et son mentalite, au cours de ces siecles et dans cet endroit. Les noms qui viennent â l'esprit premiîtrement ce sont: Emir Sultan, Abdal Murat, Geyikli Baba, Abdullatif Kudsî, Ahmet İlahî, Niyaz-ı Mısrî, İsmail Hakkı Bursavî, Lamiî Çelebi, Somuncu Baba, üftade... Dans cet article il s'agit d'une consideration generale sur la vie mystique â Bursa.

Description

Keywords

Tekke, Bursa, Anadolu, Couvent, Anatolie

Citation

Kara, M. (1987). "Bursa tekkeleri ve tasavvufî hayat üzerine genel bir değerlendirme". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2(2), 77-88.