Bellekte dilsel bağlam bağımlılığı sorunlarına düşünce dili hipotezi bir çözüm sunabilir mi?

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-03-15

Authors

İkier, Simay
Gökel, Nazım

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bilgi bellekte soyutlanmış bir şekilde kodlanıp geri getirilmez. Bağlamıyla birlikte kodlanır ve aynı bağlamın geri getirilme aşamasında da var olması bellek performansını iyileştirir. Bu durum bellekte bağlam bağımlılığı olarak tanımlanmaktadır. Bellek araştırmalarında çevresel, fizyolojik, psikolojik ve dilsel bağlam bağımlılığı etkileri ortaya konulmuştur. Smith ve Vela tarafından 2001 yılında yapılmış olan bir metaanaliz, bellekte çevresel bağlam bağımlılığı etkisini incelemiştir. Metaanalizin hipotezlerinin ardında yatan düşünce, çevresel bağlam bağımlılığı etkisinin, içgörüsel düşünceye yönelmenin söz konusu olduğu durumlarda azalacağıdır. Bu çalışmada, bu düşünce dilsel bağlam bağımlılığına uygulanarak metaanalizin hipotezleri bir kez daha yorumlanmıştır. Dilsel bağlamın çevresel bağlamdan farklı olduğu iddia edilerek hipotezlerin dilsel bağlama uyarlanmasında karşılaşılan sorunlar dile getirilmiştir. Son olarak, Fodor’un Düşünce Dili Hipotezi bu problemleri çözmeye yardımcı olabilecek genel bir düşünsel çerçeve olarak sunulmuş ve bellekte dilsel bağlam bağımlığı için yeni bir açıklama ortaya atılmıştır.
Information is not encoded and retrieved in isolation in memory. It is encoded along with its context, and the presence of the same context at retrieval aids memory performance. This is referred to as context dependency in memory. Environmental, physiological, psychological and linguistic context dependency effects are evident in memory research. A metanalysis was conducted by Smith and Vela in 2001 to investigate the magnitude of environmental context dependency effects in memory. The underlying idea for the hypotheses of the metaanalysis is that in conditions in which one is directed to introspective thought, the magnitude of environmental context dependency effects will be reduced. In the present study, we apply this idea to linguistic context dependency, and reconsider the hypotheses of the metaanalysis. We argue that linguistic context is different from environmental context and present the problems in applications of the hypotheses to linguistic context dependency. Eventually, we propose Fodor’s Language of Thought Hypothesis as a broader framework which can be helpful in solving these problems and present an alternative explanation for linguistic context dependency in memory.

Description

Keywords

Bellek, Bağlam bağımlılığı, Dilsel bağlam, Düşünce dili hipotezi, Memory, Context dependency, Linguistic context, Language of thought hypothesis

Citation

İkier, S. ve Gökel, N. (2019). "Bellekte dilsel bağlam bağımlılığı sorunlarına düşünce dili hipotezi bir çözüm sunabilir mi?". Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 18(1), 134-153.