Donmuş spermanın saklanması ve eritilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2003-03-17

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Günümüzde genetik kaynakların saklanarak gelecek yıllara aktarılması önemli bir konudur. Hayvancılık, biyoteknoloji, türlerin soyunun korunması ve klinik uygulamaları gibi geniş bir kullanıma sahip spermanın dondurularak saklanması süt sığırcılığı alanında büyük bir potansiyele sahiptir. Donmuş spermanın uygun koşullarda saklanması ve eritilmesi üzerine sun’i tohumlama alanında çalışanlar tarafından çok sayıda çalışma yapılmıştır. Bu derlemede donmuş spermanın saha koşullarında saklanması ve eritilmesi sırasında fertiliteyi düşürebilecek hatalı uygulamaların önüne geçmek için dikkat edilmesi gereken kritik noktalara değinilmiştir.
Preserving genetic resources for next millenium is of greet importance, whereas the major contribution of conserving sperms has the potential in many applications such as agriculture, biotechnology, species conservation and clinical medicine. The artificial insemination industry has been carried out many studies on proper handling and thawing procedures for frozen semen. The ultimate objective of this review has been to provide accurate recommendations for semen handling under field conditions so that fertility is not limited due to semen handling errors.

Description

Keywords

Sperma, Semen, Saklama, Eritme şekli, Handling, Thawing procedure

Citation

Nur Z. ve Ak K. (2003). "Donmuş spermanın saklanması ve eritilmesi". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 22(1-2-3), 97-102.