Göçmen olan ve olmayan annelerin tutumları ile çocuklarının medya kullanımının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018-12-09

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de yaşayan göçmen olan ve olmayan annelerin tutumları ile çocuklarının medya kullanım durumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Çalışmada betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışma grubunu çocukları okulöncesi eğitim kurumuna devam eden göçmen 130 anne ve göçmen olmayan 130 anne olmak üzere toplam 260 anne oluşturmaktadır. Çalışmada anne tutumlarını ölçmek için “Anne-Babalık Stilleri ve Boyutları Ölçeği” (Parenting Styles and Dimensions Questionnaire- PSDQ) kullanılmıştır. Okulöncesi dönem çocukların medya kullanımına yönelik davranışlarını belirlemek için araştırmacılar tarafından hazırlanan anket kullanılmıştır. Hazırlanan ankette, okul öncesi dönem çocuklarının hangi medya araçlarını kullandıkları, kullandıkları medya araçlarını ne sıklıkla kullandıkları, annelerin çocuklarının medya kullanımı ile ilgili görüşlerini belirlemeye yönelik sorular yer almaktadır. Göçmen olan ve olmayan annelerin tutumları ile çocukların medya kullanımları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Anlamlı bir farklılık olmamakla beraber göçmen ailelerin medya kullanımı konusunda daha dikkatli oldukları söylenebilir.
The aim of this study is to examine the attitudes of mothers that are immigrants or non-immigrants living in Turkey, and children's media use in terms of diverse variables. Descriptive scanning method has been used in the study. The study group consists of 260 mothers whose children attend the pre-school education institution. In the study, "The Parenting Styles and Dimensions Questionnaire (PSDQ)" has been used to evaluate mother attitudes. To determine the behaviors of the children in the pre-school period towards media use, a questionnaire prepared by the researchers has been used. In the prepared questionnaire, questions have been asked about media tools pre-school children use, how often they use these media tools, their mother's opinions about children's media use. There is no statistically significant difference found between the mother attitudes of the immigrant and nonimmigrant parents and the media use. While there is no meaningful difference, it can be said that immigrant parents are more cautious about media use.

Description

Bu çalışma UTEK2018 kongresinde bildiri olarak sunulmuştur.

Keywords

Anne tutumu, Okulöncesi, Medya, Çocuk, Mother's attitude, Pre-school, Media

Citation

Zeteroğlu, E.Ş. ve Halavurt H. (2018). “Göçmen olan ve olmayan annelerin tutumları ile çocuklarının medya kullanımının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 32(1), 245-269.