Sürdürülebilir hayvan yetiştiriciliği ve yaşam tablosu analizi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2002-11-04

Authors

Doğan, İsmet
Dündar, Yılmaz

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, Cutler-Ederer Yaşam Tablosu Metodu olarak da bilinen yaşam tablosu tekniği tanıtılmış ve doğal ölüm ile hayatı sonlanan hayvan türlerinin yaşam sürelerinin belirlenmesinde bu tekniğin kullanılabilirliği araştırılmıştır. Çalışmanın amacı, insanlar için yoğun bir şekilde kullanılan yaşam tablosu tekniğinin, doğal ölüm sebebiyle hayatı sonlanan hayvan türleri ile ilgili geleceğe yönelik tahminlerde de kullanılabileceğini göstermektir. Çalışmada kullanılan veriler, gerçeği yansıtacak şekilde herhangi bir yılda A bölgesinde yaşayan erkek cinsiyete sahip bir Kangal Köpeği populasyonu için rasgele türetilmiştir. Hazırlanan yaşam tablosunda, Kangal Köpeği’nin 15 yıllık bir yaşam süresi ile yaş gruplarından ziyade yaşları doğrudan dikkate alınmıştır. Türetilmiş verilere göre, yeni doğmuş bir Kangal Köpeği’nin beklenen yaşam süresi 13 yıl ve 15 yaşından fazla yaşaması beklenen hayvan sayısı ise 1000 bireyden oluşan populasyon için yaklaşık olarak 204’dür. Sonuç olarak yaşam tablosu tekniğinin hayatı doğal ölüm ile sonuçlanan ve birer endemik tür olan Van Kedisi, Kangal Köpeği, Deniz Kaplumbağaları, süs hayvanları vb. gibi hayvanların yaşam sürelerinin belirlenmesi ile ilgili tahminlerde kullanılabileceği kanaatine varılmıştır.
In this study, life table method that is known Cutler-Ederer Life Table Method is introduced and practicability of this technique for determining life period of animal species that end in natural death is also searched. The aim of this study is to show that life table method which is often used for the people, can be also used for prediction of the animal species end in natural death. The data of the study were derivatived randomly for any male Kangal Dog’s population living in anywhere in any year. In the prepared life table, the 15 years life period and age instead of age groups were taken into consideration. According to derivatived data the expected life period of new born Kangal Dog’s is 13 year and the number of the animals over 15 aged is approximately 204 in 1000. Consequently, it is inferred that life table method can be used in the prediction of the species that end in natural death such as Kangal Dog, Van Cat, Caretta Caretta and ornamental animals which are endemic species.

Description

Keywords

Tahmin, Prediction, Yaşam tablosu analizi, Sürdürülebilir hayvan yetiştiriciliği, Endemik hayvan türlerinin korunması, Life table analysis, Sustainable animal breeding, Protection of the endemic animal species

Citation

Doğan, İ. ve Dündar, Y. (2002). "Sürdürülebilir hayvan yetiştiriciliği ve yaşam tablosu analizi". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 22 (1-2-3), 71-75.