Gri bölgede iki yitik özne: Muselmann ve sonderkommando

Loading...
Thumbnail Image

Date

2015

Authors

Topuz, Metin

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmanın amacı Primo Levi, Jean Améry ve Victor Klemprer’in aktardıklarının ışığında toplama kampının ve toplama kampının yarattığı iki varolma biçimi olan Muselmann ve Sonderkommando’nun etik açıdan konumunu ele almaktır. Bu amaçla toplama kampı, insanın değerinin ve ahlaki ilkelerin askıya alındığı bir gri bölge olarak değerlendirilecektir. Gri Bölge iyi-kötü, doğruyanlış, yasaklı-izinli, insan-insan-olmayan arasındaki ayrımların ortadan kalktığı bir alandır. Muselmann ve Sonderkommando ise bu gri bölgenin bir uzantısı olarak değerlendirilecektir. Gri bölgenin zorunlu üyesi olarak onların yaşamlarını radikalleştirdikleri ve özneliklerini yitirdiklerine değinilecektir. Sonuç bölümünde ise Muselmann ve Sonderkommando’nun durumunun etik tartışmaların odağında tutulması gerektiği çünkü onların ortaya çıkmasına neden olan koşulların bütünüyle yok olmadığı vurgulanacaktır.
The aim of this study is to treat the concentration camp and Muselmann and Sonderkommando as two states of being that created by concentration camp in an ethical perspective, in the light of the expressions of Primo Levi, Jean Améry and Victor Klemperer. For that purpose, the concentration camp will be evaluated as a gray zone where the value of human being and the moral priniciples are suspended. The Gray Zone is a threshold where the differences between good-bad, right-wrong, forbidden-allowed, human-nonhuman has dissapeared. As for Muselmann and Sonderkommando will be evaluated as extentions of that gray zone. It will be treated that they radicalized their lives and lost their subjectivity as compulsory members of the gray zone. In the conclusion part, it will be emphasized that the situation of Muselmann and Sonderkommando should be focus point of ethical discussions because the circumstances that brought about them has not wholly disappeared yet.

Description

Keywords

İnsanın değeri, Moral değerler, Etik, insan hakları, The value of human being, Moral values, Ethics, Human rights

Citation

Topuz, M. (2015). "Gri bölgede iki yitik özne: Muselmann ve sonderkommando". Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 25, 43-58.

Collections