Karaciğer karsinojeni olan aflatoksinlerin biyokimyasal, histolojik etkileri ve sağaltım seçenekleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2001-08-01

Authors

Çelik, Sefa

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Aflatoksinler fındık, mısır, soya fasulyesi ve diğer tahıl ürünlerinde, yeterli yükseklikte nem ve ısı varlığında Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus, Penicillium ve Rhizopus türü mantarlar tarafından üretilirler. Aflatoksikozis dünyanın birçok yerinde yaygın olan bir problemdir ve civciv ve genç kanatlılar üzerinde özellikle ördeklerde, ayrıca hindi, buzağı, kedi ve köpeklerde etkilidir. Toksik etkileri içerisinde mutagenezis, karsinogenezis, teratogenezis ve immun sistemin baskılanması yer alır. Esas olarak etkilenen organ karaciğerdir. Aflatoksinlerin yüksek dozları şiddetli hepatoselluler nekroza sebep olur. Diğer taraftan uzun süreli düşük dozları büyüme hızında yavaşlamaya ve karaciğer büyümesine neden olur. Hastalığın hikayesi, karaciğerin nekropsi ve mikroskopik bulguları toksinin tabiatı ile ilişkilidir. Hayvanlarda aflatoksikozisin tanısı için aflatoksinlerin yemdeki varlığı ve düzeyi saptanmalıdır. Bu makalede aflatoksikozisin biyokimyasal, histolojik ve karsinojenik etkileri ve tedavi seçenekleri mevcut literatür ışığı altında tartışılmıştır.
Aflatoxins are produced by Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus, Penicillium spp. and Rhizopus spp. in peanuts, soybeans, corn and other cereals when moisture and temperatures are sufficiently high. Aflatoxicosis is a widespreed problem in many parts of the world and affects baby and juvenile poultry, especially ducklings and turkey poults, calves, cats and dogs. Their toxic effects include mutagenesis, carcinogenesis, teratogenesis, and immunosupression. Liver is the principal organ affected. High doses of aflatoxins causes severe hepatocelluler necrosis. On the other hand, prolonged low dosage produces reduced growth rates and liver enlargements. Disease history, necropsy and microscopic findings of the liver are associated with the nature of the toxin. For diagnosis of aflatoxicosis in animals, the presence and levels of aflatoxins in the feed must be determined. In this article biochemical, histological and carcinogenic effects of aflatoxicosis and alternative treatments have been discussed in the light of the present literature.

Description

Keywords

Aflatoksin, Aflatoxin, Karaciğer kanseri, Biyokimyasal etkiler, Liver cancer, Biochemical effects, Histological effects, Treatment, Histolojik etkiler, Sağaltım

Citation

Çelik, S. (2001). "Karaciğer karsinojeni olan aflatoksinlerin biyokimyasal, histolojik etkileri ve sağaltım seçenekleri". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 20(3), 131-136.