2018 Cilt 31 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 14 of 14
  • ItemOpen Access
    Geleceğin kimya öğretmenlerinin hibritleşme konusundaki bilgilerinin incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2018-05-29) Çalış, Sevgül; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü.
    Kimya öğretmen adaylarının hibritleşme konusunda bilgilerinin incelenmesinin amaçlandığı bu çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma 2017-2018 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesinde formasyon alan değişik Üniversitelerin Fen Fakültesi Kimya bölümlerinden mezun toplam 36 kimya öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilmiş beş adet açık uçlu sorunun yer aldığı yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmış ve betimsel analiz ile değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre öğretmen adaylarının büyük bölümünün, atomik orbitallerden çıkarak hibrit orbital oluşumunu açıklamada sorun yaşadıkları ve günlük hayatta bildikleri maddelerin hibrit orbital türünü belirlemede yetersiz oldukları saptanmıştır. Bu nedenle öğretmenler tarafından hem ortaokul hem de lise seviyesinde, öğretim teknik ve materyallerinden yararlanılarak en ayrıntılı şekilde açıkça anlatılmasının önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Fen bilgisi öğretmen adaylarının sosyobilimsel bir konuda karar verme stratejilerinin alan bilgileriyle ilişkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 2018-05-29) Demiral, Ümit; Türkmenoğlu, Hande
    Bu çalışmanın amacı fen bilgisi öğretmen adaylarının sosyobilimsel bir konuda karar verme stratejilerinin, o konu ile ilgili alan bilgileriyle olan ilişkisini incelemektir. Bu amaç için araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden bütüncül çoklu durum deseni kullanılmıştır. Bu çalışma, Türkiye’nin İç Anadolu bölgesinde yer alan bir devlet üniversitesinin Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalı’nda öğrenim gören 125 öğretmen adayı arasından amaçlı örneklem yöntemiyle seçilmiş olan 15 öğretmen adayı ile yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak GDO’lu Besinlere Yönelik Bilgi Testi (GBYBT), Çikolata Seçimi senaryosu ve görüşme soruları kullanılmıştır. İlk olarak GBYBT 125 öğretmen adayına uygulanmıştır. Bu uygulama sonucunda öğretmen adayları GDO’lu besinlere yönelik alan bilgisi düşük-orta-yüksek seviyeli olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Bu gruplardan amaçlı örneklem yöntemiyle GDO’lu besinlere yönelik alan bilgisi düşük seviyeli (f=5), orta seviyeli (f=5) ve yüksek seviyeli (f=5) öğretmen adayı görüşme için seçilmiştir. Seçilen 15 öğretmen adayına karar verme stratejilerini değerlendirmek amacıyla senaryo verilmiş ve ardından görüşmeler yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre GDO’lu besinlerle ilgili alan bilgisi yüksek seviyeli grubun seçeneklerle ilgili farklı bakış açılarını üst düzeyde dikkate aldığı, kriterleri karşılaştırarak önemine göre tarttığı görülmektedir (telafi edilebilir strateji). Alan bilgisi orta seviyeli grubun kriterler arasında karşılaştırma yapmasının yanı sıra kesintiler kullandıkları görülmektedir (karma strateji). Alan bilgisi düşük seviyeli grubun ise seçenekler arasında sık sık kesintiler yaptığı ve seçenekleri dar bir bakış açısında değerlendirdikleri görülmektedir (telafi edilemez strateji). Bu sonuçlara göre alan bilgisi yüksek seviyeli öğretmen adaylarının karar verme yetkinlikleri diğer gruplara göre daha yüksektir. Öğretmen adaylarının eğitimi sürecinde sosyobilimsel konularda etkili karar verme stratejilerine sahip olabilmeleri için bu konudaki alan bilgilerini artırıcı eğitim ortamlarının oluşturulması önerilmektedir.
  • ItemOpen Access
    The Road to Wigan Pier and the Jungle: The conditions and the troubles of the working class and the writers’ suggestion of socialism
    (Uludağ Üniversitesi, 2018-05-09) Dinçer, Figun; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/İngiliz Dili Eğitimi Bölümü.
    The accounts of George Orwell (1903-1950) in The Road to Wigan Pier (1937) and Upton Sinclair (1878-1968) in the Jungle (1906) and their personal experiences and observations of the working-class life in Wigan Pier, the industrial north of England and the Packingtown in Chicago, reveal the horrible working and housing conditions, unemployment, and thus the struggle for survival. One of the main reasons of the fact that these writers suggest socialism as a solution is the conditions of the laborers in both places which the writers personally observed and reflected in their works. This study aims to explore these social problems which eventually lead the writers who are from different countries in different times suggest socialism in different ways from each other.
  • ItemOpen Access
    2017 Tarihli Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Öğretim Programına eleştirel yaklaşım
    (Uludağ Üniversitesi, 2018-04-18) Cemiloğlu, Mustafa; Uludağ Üniversitesi.
    Bu çalışmada 2017 tarihli Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Öğretim Programı ayrıtıları ile incelenmiş ve eleştirisi yapılmıştır. Programın, iki ayrı dersi tek ders biçimine dönüştürdüğü ve öğrenci kazanımlarını yeniden düzenlediği görülmüştür. Önce programın felsefi bakış açısı irdelenmiştir. Daha sonra okuma metinlerinin ünitelendirilmesi, becerilerin ve kazanımların düzenlenmesi ile ölçme ve değerlendirme konusundaki önerileri yorumlanmıştır. Düzenlemede uzunca bir yer tutan yeterlilikler ve değerler, alanla olan ilişkileri açısından ele alınmış ve tartışılmıştır. Sonuçta da programın bütünlük taşıyıp taşımadığı değerlendirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Ortaokul öğrencilerinde okula yabancılaşma ve okul tükenmişliği ilişkisinin incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2018-03-12) Polat, Şule
    Bu araştırmada ortaokul öğrencilerinin okula yabancılaşma ve okul tükenmişliği ilişkisi ve bu iki değişkenin cinsiyet, sınıf düzeyi, anne-baba birlikteliği, ailenin gelir düzeyi ve annenin çalışma durumuna göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini Ankara ili merkez ilçelerinde 2015-2016 öğretim yılında öğrenim gören 223.945 ortaokul öğrencisi evreni içinden rastgele seçilen 884 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda; erkek öğrencilerin yabancılaşma düzeylerinin kız öğrencilere göre daha yüksek olduğu ve anneleri çalışmayan öğrencilerin yabancılaşma düzeylerinin anneleri çalışanlardan daha yüksek olduğu görülmüştür. Öte yandan erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre ve anne-babası ayrı olan öğrencilerin, anne-babası birlikte olan öğrencilere göre okul tükenmişliği düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Sınıf düzeyi arttıkça okula yabancılaşma ve okul tükenmişliğinin arttığı gözlenmiştir. Okula yabancılaşma ve okul tükenmişliği düzeylerinin ailelerin gelir düzeylerine göre farklılık göstermediği görülmüştür. Öğrencilerin okula yabancılaşma düzeyleri ile okul tükenmişliği arasında anlamlı ilişki bulunmuş ve okul tükenmişliğinin okula yabancılaşmanın anlamlı bir yordayıcısı olduğu görülmüştür.
  • ItemOpen Access
    Fen bilimleri öğretiminde araştırma ve sorgulamaya dayalı öğrenme yaklaşımının öğrencilerin akademik başarısına etkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 2018-04-24) Bilir, Uğur; Özkan, Muhlis; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Bu çalışmada, Fen Bilimleri öğretiminde Araştırma ve Sorgulamaya Dayalı Öğrenme Yaklaşımının öğrencilerin akademik başarısına etkisi incelenmiştir. Araştırma; 2013-2014 öğretim yılında, Bursa ilindeki bir ortaokulun 3.sınıfında öğrenim gören 15 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, Karma yöntem türlerinden gömülü (iç içe geçmiş) araştırma deseni, veri toplama aracı olarak da, “Yaşamımızdaki Elektrik Ünitesi Akademik Başarı Testi” ve “Yarı Yapılandırılmış Görüşme Soruları” kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşmeler ile toplanan veriler analiz edilmiş, ön-test ve son-test ölçüm sonuçları, öğrencilerle yapılan görüşmelerden elde edilen verilerle desteklenmiştir. Nicel verilerin istatistiksel analizleri SPSS programı ile gerçekleştirilmiştir. Puanların normal dağılım gösterip göstermediği Kolmogorov Smirnov testi, değişkenlere ilişkin ortalama ve standart sapma değerleri ile bağımlı gruplar için t-testi kullanılmıştır. Açık uçlu sorulardan oluşan görüşme formu ve araştırmacı tarafından elde edilen verilerin içerik analizi yapılmıştır. Araştırmadaki nicel ve nitel verilerin birbirini desteklediği, ön test ve son test puanları arasındaki farkın yüksek olduğu tespit edilmiştir. Nitel verilerin analizleri sonucunda; öğrencilerin derse karşı ilgilerinin arttığı, el becerilerinin geliştiği, deneyerek daha iyi öğrendikleri, merak duygularının arttığı, eğlenerek öğrendikleri ve derse daha etkin biçimde katıldıkları sonucuna varılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Fen bilgisi öğretmen adaylarının çevre sorunlarına yönelik farkındalıkları ile yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik tutumlarının incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2018-01-07) Yenice, Nilgün; Tunç, Gizem Alpak
    Bu çalışmada fen bilgisi öğretmen adaylarının çevre sorunlarına yönelik farkındalıkları ile yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, 2015-2016 eğitim öğretim yılında Türkiye’nin batı bölgesinde yer alan bir üniversitenin Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalında öğrenim görmekte olan 371 fen bilgisi öğretmen adayının katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak; “Çevre Sorunlarına Yönelik Farkındalık Ölçeği” ve “Yenilenebilir Enerji Kaynakları Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler kullanılmıştır. Betimsel istatistiklere ek olarak, fen bilgisi öğretmen adaylarının çevre sorunlarına yönelik farkındalıkları ile yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla pearson momentler çarpımı korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Çalışmanın sonucunda fen bilgisi öğretmen adaylarının çevre sorunlarına yönelik farkındalıklarının olumlu düzeyde; yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik tutumlarının ise olumlu düzeye yakın olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, fen bilgisi öğretmen adaylarının çevre sorunlarına yönelik farkındalık düzeyleri ile yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik tutumları arasında genel olarak orta düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Öğretmen adaylarının matematiği günlük yaşam ile ilişkilendirme hakkındaki düşüncelerinin geliştirdikleri öğrenme etkinliklerine yansıması
    (Uludağ Üniversitesi, 2017-12-03) Koyunkaya, Melike Yiğit; Uğurel, Işıkhan; Taşdan, Berna Tataroğlu
    Matematik öğretimi ve öğrenimini açıklayan birçok akademik çalışmada, öğrenme modelinde, standartlarda ve öğretim programlarında bağlantı kurma ve ilişkilendirme yapmanın önemi vurgulanmıştır. İlişkilendirmenin yanı sıra, matematik öğretimi ve öğrenimine yönelik çağdaş yaklaşımların pek çoğunda etkinlik adı verilen bir öğrenme birimine vurgu yapılmaktadır. Bu durum etkinlikleri ve etkinlik temelli öğrenmeyi matematik eğitiminin merkezine taşımaktadır. Matematik öğretimi yapılırken ilişkilendirmenin kurulabileceği en uygun öğrenme birimlerinden bir tanesi de matematik öğrenme etkinlikleridir. Bu bağlamda, günlük yaşamla ilişkilendirmenin ne olduğunu, nasıl yapılacağını geliştirilen veya var olan etkinlikler üzerinden incelemenin faydalı olacağı düşünülmektedir. Bu çalışmanın temel amacı ortaöğretim matematik öğretmen adaylarının günlük yaşam ile matematiği ilişkilendirmenin ne olduğu ve nasıl yapılması gerektiği hakkındaki düşüncelerini belirlemek ve düşüncelerini geliştirdikleri bir grup günlük yaşam ile ilişkilendirilmiş matematik öğrenme etkinliğine nasıl yansıttıklarını incelemektir. Çalışmada nitel araştırma paradigmalarından durum çalışması kullanılmıştır. Bu çalışma bir devlet üniversitesinin dördüncü sınıfından eğitim gören 33 (11 grup) matematik öğretmen adayı ile yapılmıştır. Öğretmen adaylarına serbest yazma yaptırılmış ve günlük yaşam ile ilişkilendirilmiş matematik öğrenme etkinliği geliştirmeleri istenmiştir. Toplanan veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Matematik öğretmen adaylarının günlük yaşam ile ilişkilendirmenin gerekliliği ve önemini savunurken, bu durumu geliştirmiş oldukları matematik öğrenme etkinliklerine yansıtmada zorluk çektikleri belirlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    2009 ve 2017 Hayat Bilgisi Öğretim Programlarının engellilere yönelik farkındalık oluşturması açısından incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2018-05-06) Kaya, Büşra; Sadioğlu, Ömür; Uludağ Üniversitesi.
    Bu araştırmanın amacı 2009-2017 Hayat Bilgisi Öğretim Programı kazanımlarının engellilere yönelik farkındalık oluşturması açısından incelenmesidir. Araştırma analitik araştırma modelidir. Araştırmanın dokümanlarını 2009 ve 2017 Hayat Bilgisi Öğretim Programı oluşturmaktadır. 2009 programı’nda engellilere yönelik farkındalık oluşturacak nitelikte 14 kazanım ve dört etkinlik, 2017 programı’nda ise altı kazanım yer almaktadır. Ancak bu kazanım ve etkinliklerin çoğu engellilere yönelik farkındalık oluşturmaya yönelik açık ve net ifadeler içermemektedir. 2009 programında yer alan beceri ve kişisel niteliklerde engelli bireylere yönelik farkındalık oluşturacak ifadelere rastlanmıştır. 2017 programında kişisel nitelikler adında bir başlık bulunmasa da söz konusu nitelikler değerler olarak ele alınkıştır. Hazırlanacak Hayat Bilgisi öğretim programlarında engellilere yönelik farkındalığı sağlayacak kazanımların ve etkinlik örneklerinin artırılmasının önemli olduğu düşünülmektedir.
  • ItemOpen Access
    Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının kültür kavramına ve farklı kültürlere yaklaşımı
    (Uludağ Üniversitesi, 2017-12-14) İbrahimoğlu, Zafer
    Bu araştırmanın temel amacı, Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının kültür kavramını ne şekilde algıladıklarını ve farklı kültürlere nasıl yaklaştıklarını ortaya koymaktır. Çalışmada, nitel araştırma yöntem ve teknikleri kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış mülakat tekniğinin kullanıldığı araştırmanın katılımcı grubunu İstanbul’da bulunan bir üniversitenin Sosyal Bilgiler öğretmenliği lisans programı üçüncü sınıfında öğrenim görmekte olan sekiz öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada elde edilen veriler, içerik analizi basamakları takip edilerek analiz edilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgulardan hareketle, katılımcıların kültür kavramını din ve dil kavramları temelinde anlamlandırdıkları ve farklı kültür tanımlarını da bu temelden hareketle gerçekleştirdikleri, bunun yanı sıra farklı kültürden öğrencilerini toplumsal adaptasyon amacıyla kültür aktarımı sürecine dâhil etmeleri gerektiğine inandıkları sonucuna ulaşılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Is teaching a lifelong career? Reflections of English teachers
    (Uludağ Üniversitesi, 2018-04-03) Atmaca, Çağla
    This study aims to find out and compare pre-service and in-service English teachers’ preferences for choosing teaching profession and their opinions about whether teaching is a lifelong career. 308 pre-service English teachers and 50 inservice English teachers participated. The results showed that 240 pre-service English teachers and 44 in-service English teachers held positive opinions about teaching profession and thought that teaching is a lifelong career. However, 45 student teachers and 3 teachers held negative views. There were both similarities and differences between the pre-service and in-service participants in terms of their preferences for choosing teaching profession and their perspectives about teaching as a lifelong career. Some of the quotations of the participants are given to exemplify participant opinions because the participants were found to have various preferences for choosing teaching career like loving teaching, childhood dream, family encouragement, previous learning experiences, outer obligation or taking previous teachers as model.
  • ItemOpen Access
    Bulut bilişim temelli ve geleneksel işbirlikli grup çalışmalarının akademik başarı ve öğrenen memnuniyeti açısından karşılaştırılması
    (Uludağ Üniversitesi, 2018-04-04) Yıldırım, Serkan; Bölen, Mehmet Cem
    Bulut bilişim teknolojilerinin zaman ve mekândan bağımsız kullanılabilmesi ve mobil teknolojiler ile birlikte bilgiye erişmekte kolaylık sağlaması, eğitim dünyasının dikkatini çekmiş ve bu teknoloji çeşitli öğretim faaliyetlerinde kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada programlama öğretimine yönelik olarak bulut bilişim ve geleneksel işbirlikli öğrenme ortamlarındaki ders dışı grup görevlerinin öğrenenler üzerindeki etkileri akademik başarı ve memnuniyet boyutları açısından değerlendirilmiştir. Bilgisayar programlama dersi kapsamında 8 hafta süren çalışmaya 113 erkek ve 127 kadın olmak üzere toplam 240 öğrenci katılmıştır. Geleneksel ve bulut bilişim temelli ortamlarda yürütülen bu çalışmada araştırma deseni olarak gruplar arası faktöryel desen kullanılmıştır. Akademik başarı testleri ve grup çalışması görüşleri anketi ile toplanan veriler nicel analiz yöntemleri ile incelenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre; bulut bilişim temelli grup çalışma ortamları geleneksel grup ortamlarına nazaran daha fazla akademik başarı sağlamaktadır. Akademik başarıyı dolaylı olarak destekleyen memnuniyet bileşeni açısından da geleneksel grup ortamları ile bulut bilişim temelli grup ortamları herhangi bir farklılık bulunmamaktadır. Bu özelliği ile bulut bilişim temelli grup çalışma ortamları benzer memnuniyet düzeyleri ile daha fazla akademik başarı imkanı sunmaktadır. Ayrıca bu ortamlar, teknoloji desteği ile etkin bir öğrenme ortamı alternatifi oluşturmaktadırlar.
  • ItemOpen Access
    Parabol kavramının öğretiminde dinamik matematik yazılımının bağlamsal öğrenme ortamının oluşmasında rolü
    (Uludağ Üniversitesi, 2018-04-30) Baltacı, Serdal; Baki, Adnan
    Parabol kavramının öğretiminde GeoGebra yazılımının kullanıldığı bir öğrenme tasarımı geliştirilerek yapılan bu tasarımın bağlam oluşturup oluşturmadığının incelendiği bu araştırmada aksiyon araştırması yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini ilköğretim matematik öğretmenliği programındaki üçüncü sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Veri toplama araçları; çalışma yaprakları, araştırmacının alan notları ve mülakatlardır. Veriler analiz edilirken bağlamsal öğrenme öğretme yaklaşımının bir stratejisi olan REACT stratejisi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda oluşturulan öğrenme ortamında GeoGebra yazılımının öğretmen adaylarının parabol kavramına ait olarak daha önceki bilgilerini pekiştirme imkânı bulabilmesine olanak sağladığından ilişkilendirmelere katkısının olduğu tespit edilmiştir. Diğer taraftan GeoGebra yazılımı, ikonları ve çoklu gösterimleri sayesinde verilen geometrik yerlerin modellenmesine yardımcı olarak öğretmen adaylarının uygulama süreçlerini kolaylaştırmıştır. Ayrıca yazılımın geri dönütleriyle grup arkadaşlarının birbirleri ile iletişime geçmelerine, fikir alışverişinde bulunarak yardımlaşmalarına katkı sağlayarak işbirliği sürecini kolaylaştırdığı tespit edilmiştir. Transfer etme sürecinde ise GeoGebra yazılımı öğrenilen kavramların transfer edilmesini sağlayarak bu süreci kolaylaştırdığı belirlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Kırsal kimlikli medeniyetler beşiğinden değer temelli kentleşme açılımlarına: Bursa-İznik Kentsel Tasarım Stüdyosu Dersi
    (Uludağ Üniversitesi, 2018-01-27) Koç, Ersan
    Bu çalışma Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü bünyesinde ekli dosyada katılımcıları ve süreç içerisinde katkı verenler ile birlikte 2016-2017 Güz ve Bahar dönemlerinde makalenin yazarı tarafından yürütülmüş olan “Atölye 3KD: Kentsel – Kamusal – Karma Dönüşüm” stüdyo dersinin bulgularını değerlendirmek amacıyla kaleme alınmıştır. Bu çalışma; kentsel tasarıma Bursa-İznik Şehrini bir atölye kapsamında ele alarak, kente orta ve uzun vadede yüksek kamusal değerler katma hedefi ile uygulanabilir kentsel tasarım ve dönüşüm projeleri geliştirmeyi hedeflemektedir. Atölyenin tespit, değerlendirme, analiz, sentez, tema geliştirme ve tasarım süreci “Kamusal Mekân” ve “Ortak Alan” geliştirme ve İznik Şehir İmgesine “Değer” katma hedefine odaklanmıştır. Atölyenin yürütülme yöntemi saha çalışması ve tasarıma yönelik mekân programı geliştirme olup; kültürel ve tarihsel temel, doğal ve çevresel kaynaklar, çevresel planlama ve tasarım, sosyal ve ekonomik oluşum ve dinamikleri ve mekânsal yapı: yerleşme dokusu ve yapılaşma düzeni konularını kapsamıştır. İznik Kentsel Tasarım Atölyesinde tüm süreci besleyen 5 sosyal/mekânsal kavram ele alınmış ve İznik için öne çıkan kalkınma ve kentsel gelişim olanaklarını beslemesi hedeflenmiştir. Bu kavramlar “kullanım değeri, değişim değeri, tasarım değeri, bellek-mekân ve zıtlık-uyum olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca ele alınan 3 Kent ve Bölge geniş görüşlülüğü “tarım kenti, turizm kenti ve kültür kenti“ kavramı üzerinden hâkim kimliği tarım kenti olan İznik’in tarımsal üretim olanaklarına zarar vereden yeni kimlikler ile nasıl tanıştırılabileceği ve vizyonların uygulamaya geçmesi için takip edilmesi gereken yaklaşımlar belirlenmiştir. Bu çalışma Şehir ve Bölge Planlama, Mimarlık ve Peyzaj Mimarlığı alanlarının ortak profesyonel pratik sahası olan “kentsel tasarım projeleri” ile şehrin yaşam kalitesine olumlu hizmet edecek ve değer katacak mekânsal bağlamlar geliştirmeyi hedeflemektedir.