Derinleştirme aşamasına yönelik geliştirilen kılavuzun öğrencilerin kavramları günlük yaşamla ilişkilendirebilmelerine etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2016-04-09

Authors

Nas, Sibel Er

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmanın amacı, “Madde ve Isı” ünitesindeki kavramların günlük hayata transfer edilmesinde derinleştirme aşamasına uygun kılavuz hazırlamak ve bu kılavuzun öğrencilerin kavramları günlük yaşamla ilişkilendirebilmelerine yönelik etkisini araştırmaktır. Çalışmada yarı deneysel yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 6. sınıfta öğrenim gören 67 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada veriler “Madde ve Isı Ünitesi Günlük Yaşamla İlişkilendirme Testi” ile elde edilmiştir. Elde edilen nicel veriler; Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ve Mann Whitney U-Testi kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan uygulamalar sonrasında uygulanan kılavuzun deney grubu öğrencilerinin kavramları günlük yaşamları ile ilişkilendirmelerinde anlamlı bir etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
The aim of this study is to develop a guide material about elaborate stage in transferring concepts to daily life in "Matter and Heat" unit and to investigate the effects of this guide material on students’ associating concepts with daily life. Semiexperimental research design was used in this study. The sample consisted of 67 sixth grade students. Data obtained from "Matter and Heat Unit Daily Life Associating Test". The quantitative data were analyzed with Wilcoxon Signed Rank Test and Mann Whitney U-Test. At the end of applications, it is determined that prepared guide material made statistically significant difference in experiment group students’ associating concepts with daily life.

Description

Bu çalışma, Sibel Er Nas tarafından Prof. Dr. Salih Çepni danışmanlığında tamamlanan “Madde ve Isı Ünitesindeki Kavramların Günlük Hayata Transfer Edilmesinde Derinleştirme Aşamasına Uygun Kılavuz Hazırlamak ve Etkililiğini Değerlendirmek” başlıklı doktora tezinin bir bölümünden üretilmiştir.

Keywords

Madde ve ısı, Derinleştirme aşaması, Günlük yaşamla ilişkilendirme, Matter and heat, Elaborate stage, Associating with daily life

Citation

Nas, S.E. ve Çepni S. (2016). “Derinleştirme aşamasına yönelik geliştirilen kılavuzun öğrencilerin kavramları günlük yaşamla ilişkilendirebilmelerine etkisi”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 29(2), 255-277.