Tarih bilinci bağlamında kültür, kriz ve birey

Loading...
Thumbnail Image

Date

2011

Authors

Günay, Mustafa

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Kriz yalnızca ekonomik bir olgunun ötesinde, bir anlam ve değer krizini de kapsamaktadır. Bu nedenle ekonomik kriz, aslında bir uygarlık ve yaşama biçiminin krizine dönüşmekte ve dünya tablosunun kaotikleşmesine ve faklı düzen arayışlarına da yol açmaktadır. Bunalım ve arayış sürecinde, bireyin karşılaştığı problemlerle hesaplaşabilmesi ve ufuk açıcı sorular sorabilmesi ancak bir tarih bilinci bağlamında mümkün görünmektedir. Rothacker, Gasset ve Nermi Uygur’un düşüncelerinden yola çıkarak, günümüzdeki krize dair söylem ve politikaların felsefi arka planındaki temel kavram ve düşüncelerin tarihselci açıdan bir yorumu yapılmaya çalışılacaktır.
The crisis is not only an economic phenomenon, but it also is a crisis of meaning and value. Therefore, the economic crisis turns into a crisis of civilization and life style. During a state of crises, historical consciousness helps an individual to keep asking mind enhancing questions and manage his or her difficulties. This paper is based on the ideas of Rothacker, y Gasset and Nermi Uygur and it will attempt to interpret and evaluate the current discussions on the crises from a historical perspective using the main philosophy concepts and ideas.

Description

Bu çalışma, “6. İnsan-Toplum Bilimleri ve Felsefe Sempozyumu”, 5 Haziran 2009, Maltepe Üniversitesinde sunulan bildirinin gözden geçirilmiş ve genişletilmiş metnidir.

Keywords

Tarih bilinci, Tarihsellik, Kültür, Kriz, Birey, Historical consciousness, Historicity, Culture, Crisis, Individual

Citation

Günay, M. (2011). "Tarih bilinci bağlamında kültür, kriz ve birey". Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 17, 111-120.

Collections