Örtme faktörü ve gözeneklilik parametrelerinin dokuma kumaşların ses yutuculuk davranışına etkilerinin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-05-18

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada farklı atkı sıklığı ve iplik numaralarından oluşan dokuma kumaşların örtme faktörü ve gözeneklilik parametreleri ile ses yutuculuk davranışları arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu amaçla üç farklı atkı sıklığı ve dört farklı numarada atkı ipliği kullanılarak dokuma kumaşlar üretilmiştir. Kumaşların gramaj, kalınlık, hava geçirgenliği, gözenek oranı ve ses yutuculuk katsayıları ölçülmüştür. Kalın iplik kullanımı ve sıklık artışı kumaştaki gözenek oranını ve hava geçirgenlik değerlerini düşürmüş, bunun yanında kumaşın ses yutuculuk katsayısı değerlerinde artışa sebep olmuştur. Kumaş sıklığı ve iplik numarası parametrelerini tek bir değişkene indirgemesi açısından faydalı olabilecek örtme faktörü değerleri hesaplanmıştır. Örtme faktörü yüksek kumaşların daha küçük gözeneklere sahip olduğu ve hava geçirgenliklerinin daha düşük olduğu gösterilmiştir. Artan örtme faktörü ile birlikte dokuma kumaşların daha iyi ses yutuculuk performansı gösterdiği tespit edilmiştir.
In this study, the relationship between the cover factor and porosity parameters of woven fabrics consisting of different weft density and yarn counts and the sound absorption behavior were investigated. For this purpose, woven fabrics were produced using three different weft density and four different weft thread counts. Mass per unit area, thickness, air permeability, pore ratio and sound absorption coefficients of the fabrics were measured. The use of thick yarns and the increase in weft density decreased the fabric pore ratio and air permeability values, besides, they caused an increase in the sound absorption coefficient values of the fabric. Cover factor values that can be useful in reducing the fabric density and yarn count parameters to a single variable have been calculated. It has been shown that fabrics with high cover factor have smaller pores and lower air permeability. It has been determined that woven fabrics show better sound absorption performance with increasing cover factor.

Description

Keywords

Örtme faktörü, Dokuma kumaş, Ses yutuculuk, Cover factor, Woven fabric, Sound absorption

Citation

Süvari, F. (2020). "Örtme faktörü ve gözeneklilik parametrelerinin dokuma kumaşların ses yutuculuk davranışına etkilerinin incelenmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 25(2), 665-678.