Plastik parçalar üzerine sıcak plaka kaynağı amacıyla geliştirilen bir sistem için etkin proses parametrelerinin iyileştirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-01-28

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, endüstriyel seri üretimde en çok kullanılan kaynak prosesi olan sıcak plaka kaynağı ele alınmış, Lupolen 4261AG malzemeden üretilmiş plastik parçalara uygulanan sıcak plaka kaynağı araştırılmıştır. Sıcak plaka kaynağı, ısıtılmış takım plakası kullanılarak iki plastik parçanın kaynaştırılması işlemidir. İşlemde her bileşen üzerindeki bir kaynak kabartısı veya kordon, sıcak plaka ile temas ettirilir ve ısı, kaynak kabuğunun erimesine neden olur. Sonrasında parçalar birbirine bastırılır. Bu çalışmada kaynaklı parçalar arasındaki en yüksek mukavemet için en uygun sıcaklığın belirlenmesine çalışılmış, en uygun kaynak eritme kuvveti ve en uygun malzeme davranışı kopma testleri, hasar analizleri ve microtome testleri ile belirlenmiştir. Yapılan bu test sonuçlarına göre kaynak parametreleri fiziksel olarak belirlenmiş, iyileştirmeler yapılmış, gereksiz enerji giderleri engellenmiş, kaynak süreleri optimize edilmiştir.
In this study, hot plate welding, which is the most widely used welding process in mass production, was emphasized and hot plate welding for Lupolen 4261AG materialwas investigated. The hot stamping source is the process of fusing two plastic pieces using the heated tool plate. A weld bulb or bead on each component is contacted with the hotplate and heat causes the welding shell to melt. The heated tool is then removed and parts are pushed together untilthey are connected to each other. In the present paper, the temperature was optimized to ensure the maximum strength ofthe welded section, the most suitable welding melting force and material behavior were obtained by shear test, damage analysis, microtone tests. According to these test results, welding parameters were determined, redundant energy costs were eliminated and welding times were optimized.

Description

Keywords

Sıcak plaka kaynağı, Plastiklerde kaynak işlemi, Proses parametreleri, Optimizasyon, Hot plate welding, Welding process in plastics, Process parameters, Optimization

Citation

Uyar, A. ve Çakır, M. C. (2020). "Plastik parçalar üzerine sıcak plaka kaynağı amacıyla geliştirilen bir sistem için etkin proses parametrelerinin iyileştirilmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 25(1), 455-464.