Bazı esansiyel yağların yonca kuru otununin vitro sindirilebilirliği, Rumen fermantasyonu ve metan gazı üretimi üzerine etkileri.

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-12-05

Authors

Curabay, Barışcan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırma, bazı esansiyel yağların (sarımsak yağı, nane yağı, kekik yağı ve portakal yağı) yoncanın in vitro gaz üretimine, uçucu yağ asidine (UYA) ve sindirimine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Esansiyel yağların etkilerinin belirlenmesi için yonca kuru otu ve in vitro gaz üretim tekniğinden yararlanılmıştır. Bu çalışmada kullanılan esansiyel yağlar in vitro gaz üretimi ve uçucu yağ asitlerini önemli düzeyde etkilemişlerdir (P<0.05; P<0.01). Rumen sıvısı amonyak azotu (NH3-N)’nu ise yalnızca esansiyel yağ dozları önemli düzeyde etkilemiştir (P<0.01). Esansiyel yağ dozları arttıkça rumen sıvısı parametrelerinden pH dışındakiler önemli düzeyde azalmıştır (P<0.01). Esansiyel yağ ve dozları karbondioksit (CO2) ve metan (CH4) üretimin önemli düzeyde düşürmüştür. Aynı şekilde esansiyel yağlar yoncanın kuru madde sindirim derecesini (KMSD), organik madde sindirim derecesini (OMSD), ham protein sindirim derecesini (HPSD) ve metabolik enerji (ME) düzeyini düşürmüştür. Saptanan önemli parametreler üzerinde esansiyel yağların etkili olduğu, en etkili yağların sırasıyla nane ve kekik yağı olduğu ortaya konmuştur. Esansiyel yağların dozları karşılaştırıldığında ise en etkili dozun 1200 mg L-1 RS olduğu saptanmıştır. Kekik ve nane esansiyel yağlarının daha etkili olmalarının içeriklerinde bulunan antimikrobiyal unsurlardan kaynaklandığı söylenebilir. Tüm veriler incelendiğinde esansiyel yağların ruminant beslemede hayvan performansı, yemden yararlanma ve rumen fermantasyonunu engellememesi için düşük dozların kullanımının daha uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
This research was carried out to determine the effect of some essential oil (garlic oil, peppermint oil, thyme oil and orange oil) on the in vitro gas production, volatile fatty acids production and digestibility of alfalfa hay. Essential oils used in this study significantly affected in vitro gas production and volatile fatty acids (P <0.05; P <0.01). Ammonia nitrogen (NH3-N) in the rumen fluid significantly affected only the essential oil doses (P <0.01). As essential oil doses increased, rumen fluid parameters other than pH decreased significantly (P <0.01). Essential oil and doses have significantly reduced carbon dioxide (CO2) and methane (CH4) production. Similarly, essential oils reduced the alfalfa dry matter digestion (DMD), organic matter digestion (OMD), crude protein digestion (CPD) and metabolic energy (ME) levels. Essential oils were found to be effective on the important parameters and the most effective oils were mint and thyme oil, respectively. When the essential oil doses were compared, the most effective dose was 1200 mg L-1 RF. It can be said that the more effective of the essential oils of thyme and peppermint are caused by the antimicrobial elements contained in their contents. When all the data were examined, it was concluded that the use of low doses of essential oils to prevent ruminant feed performance, feed utilization and rumen fermentation would be more appropriate.

Description

Keywords

Esansiyel yağ, Rumen fermantasyonu, Gaz üretimi, Sindirim, Essential oil, Rumen fermentation, Gas production, Digestion

Citation

Curabay B. vd. (2019). "Bazı esansiyel yağların yonca kuru otununin vitro sindirilebilirliği, Rumen fermantasyonu ve metan gazı üretimi üzerine etkileri.". Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34(1), 19-35.