Cerrahi uygulamalarda medikal görüntülemenin önemi ve üç boyutlu anatomik model kullanımı

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-09-05

Authors

Erdoğuş, Hakan Burçin

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Katmanlı üretim teknolojisi son yirmi yıl içerisinde endüstriyel devrim tanımıyla hayatımıza giriş yapmıştır. Geleneksel üretim yöntemiyle üstesinden gelinemeyen karmaşık geometriler, katmanlı üretim teknolojisi sayesinde rahatlıkla üretilmektedir. Üç boyutlu baskı olarak da tanımlanan bu teknoloji, her ne kadar bazı sınırlamalara sahip olsa da gelecek yıllar için sadece tasarım bakımından değil aynı zamanda üretim bakımından da önemli gelişmelere açıktır. Bu çalışmada; sağlık sektöründe tanı ve tedavi amacıyla kullanılan görselleştirme tekniklerinin önemine vurgu yapılarak, elde edilen iki boyutlu görsel verilerin işlenmesi sonrası üç boyutlu olarak üretilen modellerin faydalarından bahsedilmiştir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki; cerrahi operasyon öncesinde planlamada, çeşitli biyomedikal araştırmalarda ve tıp öğrencilerinin eğitiminde üç boyutlu modeller büyük fayda sağlamaktadır. Üç boyutlu baskı teknolojisinin gelişmesiyle birlikte gelecek yıllarda üretim maliyetlerinin azalması, anatomik modelin daha hızlı yapılması ve organların doğrudan biyobaskı yoluyla üretilmesi gibi yeniliklerle medikal kullanım sahasının daha da genişlemesi beklenmektedir.
Additive manufacturing technology has entered our life in the last twenty years with the definition of "industrial revolution". Complex geometries that can not be overcomed by conventional manufacturing methods are easily produced by additive manufacturing technology. This technology, also referred to as three-dimensional printing, is open to significant developments not only in terms of design but also in terms of production for future years, even though it has some limitations. In this study; the benefits of models produced in three dimensions after the processing of two dimensional visual data obtained by emphasizing the importance of medical imaging techniques used for diagnosis and treatment in health sector are mentioned. Research has shown that; three-dimensional models are great benefit of planning before surgery, in biomedical research and in the education of medical students. The development of three-dimensional printing technology is expected that the field of medical use will expand further in the years to come with innovations such as reduction of production costs, faster anatomical modeling and direct bioprinting of organs.

Description

Keywords

Katmanlı üretim, 3B yazdırma teknolojileri, Medikal görselleştirme, Biyobaskı teknolojisi, Additive manufacturing, 3D printing technologies, Medical imaging, Bioprinting technologies

Citation

Erdoğuş, H. B. (2019). "Cerrahi uygulamalarda medikal görüntülemenin önemi ve üç boyutlu anatomik model kullanımı". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 24(3), 491-502.