Otobüs aktif süspansiyon sisteminin Simscape ile modellenmesi ve analizi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-04-03

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada fiziksel sistem simülasyon programı Simscape kullanılarak aktif süspansiyon sisteminin modeli kurulmuş ve analizi yapılmıştır. Bu sistem için çeyrek taşıt modeli kullanılmıştır. Sistem tasarımı yapılırken literatürden alınmış başka bir çalışmayla (http://ctms.engin.umich.edu) aynı fiziksel model ve parametreler kullanılmış ve alınan sonuçlar karşılaştırılmıştır. Sistemin ilk olarak açık döngü modeli daha sonra kapalı döngü modeli kurularak analizler yürütülmüştür. Sistemin geribeslemesi öncelikle süspansiyon mesafesinden, sonra şasi dikey ivmelenmesinden alınmış ve bu sonuçlara göre yolcu konforu ve üretilebilirlik değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda Simscape ile modellenen sistemin matematik modelle aynı davranışı gösterdiği görülmüştür. Bunun yanında ivme geribeslemeli sistemin diğer sistemlerden daha iyi sonuçlar verdiği anlaşılmıştır. Ayrıca Simscape kullanımı ile gerçek sisteme benzer bir arayüzde çalışma imkanı yakalanmış, model üzerindeki değişiklikler kolaylıkla yapılmıştır.
In this work a Simscape model of quarter bus with active suspension system will be designed and analyzed. Quarter vehicle model will be used for this system. Same parameters and physical model of a preliminary work (http://ctms.engin.umich.edu) will be used and results of this work will be compared with preliminary one. Modelled system will be open loop first and converted to closed loop by addition of feedback. Firstly elongation of suspension system and secondly vertical acceleration of bus chassis will be used as feedback. Results from systems with both feedbacks will be evaluated according to passenger comfort and manufacturability. As results of this paper, it was demonstrated that there are obvious similarities between the outcomes of Simscape model and mathematical model. Also it have been seen that feedback with vertical acceleration of chassis is produce best outcomes in comparison to other systems. Besides with Simscape, there were advantage of using similar user interface with real system and having ability to change model effortlessly.

Description

Keywords

Aktif süspansiyon, Çeyrek taşıt modeli, Simscape, Active suspension, Quarter model vehicle

Citation

Kalkanlı, A. Y. ve Şefkat, G. (2019). "Otobüs aktif süspansiyon sisteminin Simscape ile modellenmesi ve analizi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 24(1), 351-366.