Bursa ilinde sürdürülebilir kentsel su yönetimi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-02-12

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesi, yaşam kalite standartlarının yükselmesine katkı sağlamakla birlikte, teknolojik gelişmelerin etkisiyle nüfus da hızla artmaktadır. Bu durum, sınırlı olan su kaynaklarının amacına uygun kullanılmaması ve bilinçsizce kirletilmesi ile üzerindeki baskıyı giderek arttırmaktadır. Mevcut durumun iyileştirilmesi amacıyla, çevresel, sosyal ve ekonomik unsurları içeren plan ve projelerin yetkili kurumlarca hazırlanması ve uygulanması gerekmektedir. Bursa ilinin su kaynaklarının mevcut durumunun değerlendirildiği bu çalışmada, öncelikle su ve su kullanımının önemi vurgulanmıştır. Türkiye’nin 4. büyük ili olan ve 2017 yılı itibariyle 2 936 803 kişi nüfusa sahip Bursa’nın su ihtiyacı yüzeysel sular, yeraltı suları ve pınarlar olmak üzere üç ana kaynaktan karşılanmaktadır. Kaynakların kapasiteleri sırasıyla 1063, 275 ve 17,4 hm3 /yıl olup, bu kapasitelerin ilin su ihtiyacını karşılar seviyede olduğu görülmektedir. Kentsel su yönetimi kavramı için su kaynaklarının sürdürülebilirliğinin temin edilmesine yönelik ilin çevre ve çevre koruma alanında hizmet veren 8 kamu kurumunda görevli 200 yöneticiye anket çalışması uygulanmıştır. Doğru ve bilinçli su kullanımı için farkındalık yaratılmasının hedeflendiği bu çalışma neticesinde, mevcut ve planlanan su kaynaklarında sürdürülebilir kentsel su yönetiminin kurumsal düzeyde uygulanabilirliğine dair bazı çözüm önerileri ortaya konmuştur.
Nowadays, the rapid development of technology has contributed to the rise of living standards. However, along with technological improvements, the population is also rapidly increasing. This situation is use of limited water resources for its intended purpose and unconscious pollution, increasing the pressure on it. In order to improve the existing situation, pland and projects involving enviromental, social and economic elements need to be prepared and implemented by the authorized institutions. In this study where the current situation of water resources of Bursa province is evaluated, the importance of water and water use emphasized. Bursa, which is the 4th largest city of Turkey and has a population of 2 936 803 as of 2017, is provided from three main sources as surface waters, ground waters, and springs. The capacities of resources are 1063, 275 and 17.4 hm3 /year, and these capacities are seen to be in the level that meets the need of water. The concept of urban water management for the sustainability of water resources, 200 manager surveys were conducted in 8 public institutions providing services in the field of environmental protection and environmental protection. We aimed to create awareness for correct and conscious water use. As a result of this study, some solutions have been proposed for institutional applicability of sustainable urban water management in existing and planned water resources.

Description

Bu makale 10-12 Ekim 2017 tarihleri arasında U.Ü. Asım Kocabıyık M.Y.O. Yerleşkesi/Gemlik'te düzenlenen Ulusal Çevre, Deniz ve Kıyı Kirliliği Sempozyumu'nda (UCEDKKS-2017 Bursa) sunulmuş ve yeniden değerlendirilmiştir

Keywords

Su kaynakları, Kentsel su yönetimi, Kamu kurumları, Sürdürülebilir su kullanımı, Water resources, Urban water management, Public institutions, Sustainable water use

Citation

Solak, S. vd. (2019). "Bursa ilinde sürdürülebilir kentsel su yönetimi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 24(1), 111-124.