Öğretim elemanlarının ölçme ve değerlendirme yeterlik algılarının belirlenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2015-08-31

Authors

Sever, Işıner
Saban, Ayten İflazoğlu

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırmanın amacı öğretim elemanlarının ölçme ve değerlendirme yeterlik algılarının belirlenmesidir. Betimsel türde olan bu araştırmanın örneklemini 2011-2012 eğitim öğretim döneminde 11 Üniversitenin Eğitim Fakültesi'nde görev yapan 337 öğretim elemanı oluşturmuştur. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen nicel veri toplama aracı ve bilgi formu ile elde edilmiştir. Geliştirilen ölçme aracı 5 faktörlü bir yapıya sahip olup, faktör yükleri 0,41 ile 0,85, Cronbach Alfa iç tutarlık katsayıları 0,66 ile 0,85 arasında değişmektedir. Geliştirilen aracın test- tekrar test güvenirliği ise 0,72'dir. Öğretim elemanlarının ölçme aracına verdikleri cevap ortalamaları doğrultusunda, cinsiyet, öğrenim durumu, uzmanlık alanı değişkenlerinde anlamlı farklılaşmanın olduğu, kıdemin bu farklılaşmada etkili bir değişken olmadığı gözlenmiştir. Bu araştırmada yükseköğretimde ölçme ve değerlendirme konusunda öğretim elemanlarının eksikliklerinin olduğu belirlenmiş ve araştırma bulguları doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
The aim of this study is to determine proficiency perceptions of instructors about assessment and evaluation at higher education. It’s a quantitative research and the sample of the study included a total of 337 instructors working at the 11 Faculties of Education. The study data was gathered by quantitative data gathering instruments and information forms developed by the researcher. This instrument was of 5 factors, and its factor load was between 0.41 and 0.85; Cronbach Alfa internal consistency was between 0.66 and 0.85. Test retest correlation of the instrument was 0.72. Considering the answer averages of the instructors given to the assessment instrument of the study, there was a significant difference in terms of gender, educational background and professional field. However, the seniority of instructors’ was observed not to be an effective variable. In this study, it’s stated that instructors had some deficiency about assessment and evaluation at higher education and recommendations were given in accordance with the study findings.

Description

13-15 Eylül 2012 tarihinde ODTÜ’de düzenlenen Uygulamalı Eğitim Kongresi’nde sözlü bildiri olarak sunulmuş yüksek lisans tezidir.

Keywords

Yükseköğretimde ölçme ve değerlendirme, Öğretmen yeterlikleri, Yeterlik algısı, Assessment and evaluation at higher education, Instructor efficiency, Efficiency perception

Citation

Sever, I. ve Saban A. İ. (2015). “Öğretim elemanlarının ölçme ve değerlendirme yeterlik algılarının belirlenmesi”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 28(2), 173-204.